Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Látka, která zabíjela v Bejrútu, se používá běžně i v Česku. Hrozí nebezpečí?

Aktualizováno -
5. srpna 2020
18:30
Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
11:39

Čistý dusičnan amonný se v Česku používá pouze pro zemědělské účely jako hnojivo. Řekl to mluvčí Českého báňského úřadu (ČBÚ) Bohuslav Machek. Přidává se podle něj také do výbušnin, dováží se hlavně z Polska. Obří exploze v libanonské metropoli Bejrútu si vyžádala 135 mrtvých a více než 5000 zraněných. Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že pravděpodobně explodovaly právě tuny dusičnanu amonného, které byly v přístavu uskladněny.

Machek uvedl, že skladování dusičnanu amonného je v Česku přísně kontrolováno. V Bejrútu údajně explodovalo na 2750 tun této látky, české sklady jsou podle mluvčího daleko menší. „Podmínky pro skladování jsou regulovány ministerstvem zemědělství. Jsou poměrně jednoduché – musí být odděleně od hořlavých látek, což je logické, a zároveň musí být skladovací prostory zabezpečeny proti zneužití,“ uvedl.

Mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha dnes ČTK řekl, že riziko samovznícení a následného výbuchu podobných průmyslových hnojiv je prakticky vyloučené. „Zemědělci musejí nejen dusíkatá hnojiva skladovat na suchých, dobře větratelných místech bez přístupu přímého slunečního svitu. Podmínky skladování a evidence hnojiv jsou kontrolovány a případné porušení pravidel je sankcionováno,“ uvedl.

Česká vláda na konci června schválila návrh zákona o prekurzorech výbušnin, díky kterému má být v ČR ještě těžší než doposud vyrobit si podomácku výbušniny. Za takzvané prekurzory výbušnin označuje navrhovaná legislativní úprava mimo jiné právě dusičnan amonný obsahující více než 16 procent dusíku. „Přístup osob z řad široké veřejnosti k prekurzorům výbušnin podléhajícím omezení navrhovaná právní úprava navrhuje zakázat,“ řekl tehdy ČTK Machek.

Dusičnan amonný je bílá krystalická látka používaná jako zemědělské hnojivo, dezinfekční prostředek vody a díky oxidačním vlastnostem také v pyrotechnice. Výbuchy dusičnanu amonného nejsou vzácným jevem, k méně závažným případům dochází téměř každoročně.

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda, nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 18:52 )

A nechalo to na tobě děsivé následky.

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 18:39 )

To je sice pravda, ale je tam přístav a u přístavu jsou skladiště.

krtek. ( 5. srpna 2020 16:18 )

buch vi co tam ještě skladovali a ten kouř to přibarvilo, většinou jsou to toxické látky. Ale je na palici , skladovat takovou porci ledku blízko obytných zon..

kralovna-vsech-mori ( 5. srpna 2020 12:24 )

Vy fakt máte v palicích páni pisálkové naděláno. Podle červeného dýmu je jasné, že to nebyl ledek. Buď máte ty své zelené mozky totálně vymyté a nebo úmyslně šíříte poplašnou zprávu.

Zobrazit celou diskusi