Na procházku pod ulicí Řásnovka pozval ředitel firmy Čermák a Hrachovec Miroslav Volf, která rekonstrukci v podzemí pod úzkou uličkou spojující Haštalské náměstí s Revoluční třídou provádí. Mnoho lidí si podle něj neuvědomuje, že kanalizace se v dnešní době nedá ničím nahradit. „Když vám přestane téct voda, tak si ji přinesete. Když vám vypnou plyn, tak ho nahradíte elektřinou, ale když nemáte kam si dojít na záchod, tak nastává velký průšvih,“ poznamenal šéf firmy. V Praze je podle něj práce ještě na desítky let, aby se kanalizace celá zmodernizovala.

Kanalizace pod Řásnovkou je z konce 19. století. Tehdy se stavěla podobnou technikou jako se dnes rekonstruuje. Výměna celkem 70 metrů vedení odpadních vod vyjde Pražské vodovody a kanalizace (PVK), které stavbu financují, na zhruba 25 milionů.

Pět metrů pod zem a očkování

A práce to není jednoduchá. Dělníci pokaždé musí sestoupat pět metrů pod zem šachtou, kterou vykopali. Protože kanalizace vede tak hluboko pod povrchem, nedělá se výkop po celé délce ulice, jak bývá zvykem. Tak náročné poměry jako měli jejich kolegové při stavbě kanalizace před stovkami let, kdy si museli vystačit jen s dřevěným bedněním a podstatně menšími prostorami, ale nemají. Nyní mají podstatně větší pohodlí, ve štole se dá pohodlně postavit a projede jí i speciální stroj na ražení. 

Pracovníci, kteří vstupují do stok a kanalizací musí být očkováni proti různým nemocem jako je například žloutenka a musí nosit ochranné prostředky. Vládní opatření kvůli epidemii covid-19 jim práci ještě ztížily, i tak ale nepolevili. „Tu práci za nás nikdo neudělá. Havarijní stavy nesnesou odkladu, protože Praha bez kanalizace by byla nefunkční,“ poznamenal Volf. 

Koronakrize

Pracovníci museli nosit například respirátory a střídali se ve skupinkách, aby se zbytečně nesetkávalo více lidí najednou a neochromila se stavba nebo celá firma. „Ta činnost je fyzická, takže samozřejmě to velmi komplikuje práci a výkon je menší,“ poznamenal k nutnosti nosit respiráty. I tak ale se podařilo razit zhruba pů metru denně. 

Volf doplnil, že proběhly studie, které zkoumali, zda se koronavirus může vyskytovat i ve splašcích. Ty ukázaly, že si sice může v odpadních vodách vyskytovat, ale již v podobě, kdy by neměl být nijak zvlášť nakažlivý při kontaktu.

Celý projekt je vlastně "přeražba". Starou kanalizaci postupně nahrazuje modernější z čedičových trub, které byly vytvořeny přímo na míru. Jedná se tedy něco jako skládačku, kterou pracovníci spouštějí pod zem. Rekonstrukce by měla být hotová v listopadu letošního roku. 

Někdy se i něco najde

Když se dělníci pouštějí do takto starých stok, občas objeví i různé archeologické nálezy. Tady se sice zatím nic zvlášť zajímavého nenašlo, ale ředitel firmy Volf poznamenal, že například v Jelením příkopě na Pražském hradě při podobných pracech dělníci často narazí na různé předměty, o které mají pak zájem archeologové.

Fotogalerie
42 fotografií