Na nejvyšším vrcholku Ještědského hřbetu (1 012 metrů nad mořem) se tyčí Ještěd, dominanta Libereckého kraje. Tato ojedinělá stavba byla realizována v letech 1966 až 1973 podle návrhu architekta Karla Hubáčka, který jako jediný Čech za tento svůj nejznámější počin získal Perretovu cenu (v roce 1969), tedy nejvyšší ocenění Mezinárodní unie architektů. Karel Hubáček zemřel v listopadu 2011.

Od slavného horského hotelu Ještěd s vysílačem a vyhlídkovou restaurací se otevírá neomezený výhled na všechny světové strany. Můžete spatřit dokonce i pražský Petřín. Těsně pod vrcholem je horní stanice kabinové lanovky z Horního Hanychova. Z Ještědu se můžete vydat na Pláně pod Ještědem, kde objevíte Nový prales, v němž se snoubí staré smrky s mladičkými stromy různého druhu. Provede vás jím naučná stezka se zajímavými informacemi o jeho vzniku a také o tom, jak by měl vypadat v budoucnu. Uvidíte i zbytky jednoho z nejvýše položených domů osady Padouchov, kde se zřejmě odehrával děj románu Karolíny Světlé Lamač a jeho dcera. 

Za vidění stojí též hrázděné Valdštejnské domky, což jsou zbytky trojice domů z let 1678, 1680 a 1681 stojící ve Větrné uličce, jež je nejmenší a neužší ve městě. Sousedí s libereckým Sokolovským náměstím. Vaši pozornost upoutá i Krajská vědecká knihovna, která byla dokončena v roce 2000 a získala několik ocenění. Stojí na místě staré synagogy, již vypálili nacisté v listopadu 1938.

Vchod do pekla na hradě Houska prý střeží mnich bez obličeje

Liberecký kraj se může pochlubit řadou hradů a zámků. Hrad Bezděz založil v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II., který se jako jeden z mála dochoval v původní podobě - nebyl přestavován na romantické letní sídlo, ani zbořen, což potkalo jiné neméně slavné historické památky. Z jeho Velké věže, která měří 34 metrů, je nádherný výhled do kraje. Zachovaná zůstala i vzácná raně gotická hradní kaple a křížová cesta, již lemuje mnoho kapliček. Od roku 2018 je na druhém hradním nádvoří zpřístupněn nově opravený Templářský palác, kde jsou mimo jiné vystaveny některé archeologické nálezy.

V Kokořínských lesích se ukrývá hrad Houska, který je opředen legendou o průrvě do pekla a o odsouzenci, jenž do ní byl údajně spuštěn. Vchod do pekla prý střeží strašlivý černý mnich bez obličeje. Bránu do pekla prozatím nikdo neobjevil. Tak můžete jít hledat! Nebo se jen pokochat již většinou opravených tamních interiérů. Zvláštností je skála, která prostupuje celým hradem. Nádvoří má úžasnou akustikou, takže se zde koná řada koncertů.

Romantický zámek Sychrov zaujme svými věžičkami, pohádkovým nádvořím, luxusně vybavenými interiéry, vyřezávaným nábytkem a kazetovými stropy. Není divu, že jeho kráse neodolali ani filmaři. Zahrál si mimo jiné v pohádkách Zlatovláska nebo Nesmrtelná teta. V okolních lesích objevíte i zajímavé technické památky, například vodárenskou věž přímo v zámeckém parku či železniční viadukt.

Jedním ze symbolů Českého ráje je hrad Trosky, který tvoří dvě věže: Baba (47 metrů) a Panna (57 metrů). V okolních údolích se skrývá několik přírodních rezervací, a to jako ochrana ohrožených nebo zvláště chráněných rostlin a živočichů. Asi 500 metrů od hradu se nachází vchod do jeskyně s podzemními chodbami, která v případě obležení sloužila k úniku a k zásobování.

Nádherný komplex na čedičové skále nad řekou Smědá

Opomenout byste neměli Frýdlant, kde je okouzlující komplex, který tvoří středověký hrad a renesanční zámek. Dějiny města Frýdlant se začaly psát v první polovině 13. století na mohutné čedičové skále nad řekou Smědá v Jizerských horách. Jsou zde k vidění místnosti plné dobového nábytku, obrazárna, sbírky zbraní a dýmek. V zámecké kapli svaté Anny spatříte nově vystavené liturgické předměty. Uvidíte i zámecké interiéry, mimo jiné pokoje hraběnky a hraběte, koupelnu, reprezentační místnosti, dětský pokoj či jídelnu a kuchyni. Hrad byl pro turisty zpřístupněn již roku 1801, čímž se stal prvním hradním muzeem ve střední Evropě.

Na tamní rozhlednu, která se nazývá Frýdlantská rozhledna nebo Frýdlantská výšina, vede sto schodů. Kvůli vzrostlým stromům a nízké nadmořské výšce je z ní výhled omezen, přesto lze vidět velkou část Jizerských hor a masiv Smrku, celý Frýdlant i se zámkem, Ještěd, Lužické hory a polské povrchové doly.

Fotogalerie
12 fotografií