Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bartoš a jeho těhotná „kněžka“ četli jména mrtvých Romů, Klaus ml. bránil vtip s Romem

Autor: Sabina Dračková - 
3. srpna 2020
21:05

Za jedinou noc nacisté v Osvětimi zplynovali víc než 3000 Romů – zejména žen, dětí a starých lidí. Uctění obětí romského holokaustu pojali politici různě. Zatímco šéf Pirátů s těhotnou manželkou navštívili pietní akci, poslanec Václav Klaus ml. (Trikolóra) to schytal za údajně rasistický vtip a pak se bránil. Spory jsou hlavně kolem vyvěšování romských vlajek.

Pro mnohé z nás byla noc z neděle na pondělí jako každá druhá – před 76 lety to však byla noc, při které zemřelo „rukou“ nacistů přes tři tisíce Romů a Sintů. Poslali je do plynových komor a celý tzv. cikánský rodinný tábor v Osvětimi-Březince zlikvidovali.

Čaputová odsoudila i homofobii

Negativní bod světových dějin si připomněla řada politických osobností. Jak uvedl třeba ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), lidé nesmí dopustit, aby se „tyto hrůzy opakovaly“.

Šířeji o tragické minulosti promluvila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Je povinností nás politiků rázně odmítnout jakékoli projevy rasismu, antisemitismu, anticikanismu, homofobie a jiných forem intolerance,“ řekla jasně Čaputová ve tříminutovém videu s tím, že je potřeba se postavit za všechny, kteří se dnes s takovými projevy setkávají.

Prezidentka si také posteskla, že o utrpení Romů během druhé světové války se stále ví poměrně málo.

V podobném duchu jako slovenská hlava státu mluvil i rakouský prezident. Alexander Van der Bellen ve svém poselství řekl, že „se musíme postarat o to, aby opovrhování určitými lidmi, hledání obětních beránků, nenávist a násilí nebyly využity jako politické nástroje“.

Památku Romů a Sintů zavražděných za druhé světové války v neděli připomněla i pieta na pražském náměstí Míru. Desítky lidí si v podvečer vyslechly příběh přeživší pamětnice, zazněly také romské písně. V závěru piety lidé četli jména obětí.

„Bartošovy ženy“ se jmény zavražděných Romů

Několik desítek jmen Romů zavražděných nacisty četli například poslankyně Olga Richterová (Piráti), bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, sociolog Fedor Gál či novinářka a moderátorka Iveta Demeterová. Piety se zúčastnil i předseda Ivan Bartoš (Piráti) či vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO).

Bartoše na pietní akci doprovodila i manželka Lydie Franka Bartošová, které se přezdívá Kněžka chaosu. Těhotenské bříško u ní naznačuje pokročilé stadium těhotenství. Společně s předsedou opoziční strany už vychovávají její dceru z předchozího vztahu. „Rodinu nečekáme, rodinu máme. Ano, budeme mít mimčo,“ reagoval proto už dříve Bartoš.

Předseda Bartoš zmínil, že památku zavražděných Romů uctívají pravidelně. „Každý rok si proto začátkem srpna připomínáme romský holokaust, temnou kapitolu v historii Evropy a připomínku toho, kam může vést odlidštění celých etnik lidí,“ uvedl.

Minule za něj však musela „zaskakovat“ jeho paní, která je také členkou Pirátské strany. „Loni jsem pietní akci na pražském Míráku bohužel nestihl – jména obětí četla má žena Lydie Franka Bartošová. Letos jsem to napravil, dnes čte také má pirátská kolegyně a kamarádka Olga Richterová,“ dodal.

Klaus ml. vtipkoval. Prý ne rasisticky

Víc pozornosti než Bartoš a jeho žena vzbudil v internetovém světě politik Václav Klaus ml. Syn českého exprezidenta na sociálních sítích rád provokuje, nyní však, alespoň podle některých, přestřelil.

Právě v den, na který připadá tragické výročí otřesného činu nacistů na Romech, sdílel Klaus vtip, ve kterém hraje roli mladý Rom ve školní lavici. Klaus se nejprve „schoval“ za to, že 1. září je už za dveřmi a vtip přidává jen jako pozdrav učitelům. Jenže to mu lidé moc nevěřili.

„Po dvaceti minutách: píší tady dobráci, že je to prý rasistický vtip,“ dodal poté politik, který opustil ODS a založil stranu s názvem Trikolóra a bránil se: „Mně to přišlo jako učitelský vtip, kluka jsem bral jako žáka a vůbec mě nenapadlo rasisticky zkoumat, jestli má náběh na tmavší knírek nebo co,“ komentoval fakt, že se vtip strefuje do chlapce tmavší pleti – zřejmě romského původu.

Video  Kalousek dostal na Národce pusu. Klause ml. drsně vypískali, v náručí chránil dceru před davem.  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

To, aby svůj provokativní příspěvek sdílený zrovna v nevhodné době raději smazal, jasně odmítl. „Kdyby to říkala zrzavá holka – tak by to byl dobrý vtip a takhle ne, nebo co? Fakt to nebudu mazat, kde to žijeme?“ dodal.

Následně Klaus okusil, jaké to je být sám terčem vtipu. Tvůrce koláží s pseudonymem TMBK se do něj strefil vtipem podobným, jako byl ten původní. Podtrhl to, že Romy Klaus uráží v den uctívání jejich památky.

Starostové vedou spory kvůli vlajkám

V souvislosti s uctěním památky zavražděných Romů řada starostů vyvěsila romské vlajky na radnicích. „Většina starostů nevyvěsí romskou vlajku na připomínku obětí romského holokaustu prostě proto, že se jim nechce. Když jde o ty cikány, že ano,“ míní například starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS), který vlajku vyvěsil. „A tak se tváří jé, já zapomněl, vyvěsit, objednat, cokoli. Uvažují ‚politicky‘,“ dodává na adresu svých kolegů.

Jasně odmítavý postoj k vyvěšení vlajky dal najevo třeba starosta středočeské Libomyšle Václav Červenka. „Nevidím sebemenší důvod nazývat vyvraždění cikánské komunity nacisty romský holokaust,“ reagoval drsně na žádost o uctění památky zavražděných Romů.

Černocha z Lidlu nahrazuje černoška s omluvenkou

Před třemi lety Českem hýbala kauza s rasistickým podtextem. Některým lidem velice vadilo, když obchodní řetězec Lidl do svého letáku zařadil fotografii černošského modela. Obchod řešil slovní útoky a nenávistné nadávky. Tenkrát téma zvedl šéf pražské SPD Vítězslav Novák. „Od letáku v České republice čekám typicky české modely a ne multikulturní dovoz,“ napsal nevybíravě. Obchod se tenkrát ohradil: „Jsme v Evropě v 21. století, kde spolu soužijí různé rasy.“

V posledních dnech na sociálních sítích začala kolovat reklamní fotografie z pražského metra, která inzeruje obchod s oblečením. Dominantní je na ní fotografie černošské dívky a bílého chlapce s textem: „Šatník omluvenky nepřijímá.“

Video se připravuje ...
Další videa