Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Koronavirus předčasně ukončil dětský tábor na Jablonecku. 58 lidí je v karanténě

Autor: ČTK - 
3. srpna 2020
19:47

V souvislosti s koronavirem před týdnem předčasně skončil dětský tábor na Jablonecku. Pozitivní test mělo po návratu domů dítě, které z jiných než zdravotních důvodů předčasně odjelo. U dalších 58 lidí byly výsledky negativní, vztahují se ale na ně karanténní opatření. V tiskové zprávě o tom dnes informovala ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže z Krajské hygienické stanice v Liberci Kateřina Hochmalová. „Vzhledem k tomu, že účastníci nebyli z Libereckého kraje, byly předány informace místně příslušným hygienickým stanicím,“ dodala.

Možnou nákazu koronavirem prošetřovali hygienici v Libereckém kraji v červenci na třech dalších táborech. Bylo to v souvislosti s napojením účastníků na pozitivní případy mimo tábor, k předčasnému ukončení akce ale nebyl ani v jednom případě důvod. „Testované osoby byly negativní a tábory proběhly dle plánu,“ uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Obavy z koronaviru byly také důvodem, proč se organizátoři dětských akcí v kraji ve druhé polovině července častěji telefonicky obraceli na hygieniky při zdravotních potížích účastníků táborů. „Jednalo se zejména o zvýšené teploty, bolesti v krku, kašel, rýmu, tedy o příznaky, které mimo jiné provázejí i onemocnění covid-19,“ uvedla Hochmalová.

Průběh letní dětské rekreace v Libereckém kraji hodnotí Hochmalová i tak jako relativně klidný. Žádný tábor hygienici nezakázali a nezjistili žádný neohlášený. Neevidují ani žádný hromadný výskyt onemocnění ani horečnatá onemocnění. „Zjišťované závady jsou spíše ojedinělé. Ve většině se týkají stravovacího úseku, který je tím nejdynamičtějším co do spektra činností, ale zároveň i tím, kde je výskyt závad pravděpodobnější,“ uvedla Hochmalová.

Žádné závady podle ní naopak nezjistili při vedení zdravotnické dokumentace ani při plnění zvýšených požadavků na úklid a dezinfekci. Za červenec hygienici zkontrolovali v kraji 50 táborů a osm jiných podobných akcí. Uložili tři pokuty za 4 000 korun a ve třech případech zakázali kvůli nevyhovujícím výsledkům rozborů používání vody ze studánky či pramene k pití, vaření nebo čištění zubů.

V Libereckém kraji bylo zatím nahlášeno 266 táborů a jiných podobných akcí, na nichž by se ve 398 turnusech mělo rekreovat přes 17 744 dětí. Počty ještě nejsou konečné. Loni se letních pobytů v kraji zúčastnilo 17 658 dětí. Při kontrolách loni hygienici odhalili jeden neohlášený tábor a za nedostatky uložili 15 pokut za 14 000 korun.

Šíření koronaviru v okresech ukazuje i covid semafor >>>

mak ( 4. srpna 2020 01:05 )

Jak to teda bylo? Dite odjelo driv - proc, když z jnych nez zdravotních duvodu??? A jak došlo k tomu, ze bylo testovany na koronavirus? Proc to?
Proc ten tabor ukončili,když jeho účastníci mohli spolu byt i dal a karantenu strávit ma táboře?? Proc zas jinej postup?
Pozitivně testovany dite neni nemocny dite. Už umi odlisit dite, který ho ma týden od ditete,který ho ptkalo pred 3 měsícema?

Anifa ( 3. srpna 2020 21:55 )

Přesně tak. A v dnešní době smekám před těmi,kdo se odváží tábory organizovat a dnešní děti s maminkami v mobilu a hygienou za zády hlídat

kralovna-vsech-mori ( 3. srpna 2020 21:08 )

Musí si užít svých pět minut slávy.

a-z- ( 3. srpna 2020 20:27 )

Tohle už je fakt zhovadilost. Baby na hygieně byly 40 roků zalezlý a teď nam chtěj ukázat, jakou maj moc.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa