Vránová se měla původně stát učitelkou, místo za katedru ale vstoupila na prkna, která znamenají svět. Byl to zřejmě osud, a tak vystudovala DAMU a poté působila například v divadle v Benešově. Následně zakotvila v pražském Divadle ABC. Nejplodnější období prožila asi v 50. letech, kdy byla řazena k největším ženským hvězdám dobové filmové tvorby.

Dostalo se jí i řady šancí před kamerou, a dokonce jednu dobu patřila k nejobsazovanějším herečkám. Nejvíc se zapsala do paměti jako princezna Krasomila v pohádce Pyšná princezna, princezna Dišperanda v pohádce Hrátky s čertem nebo coby učitelka ve filmu Dovolená s Andělem.

VIDEO: Kastelán telčského zámku Bohumil Norek o Pyšné princezně

Co se týče divadla, největší vztah si vybudovala ke komorní scéně Divadla Ungelt, kde také v roce dala poslední sbohem aktivní kariéře divadelní herečky. „Alenka ukončila jevištní kariéru v mém Divadle Ungelt, kde byla první dámou po dvacet let,“ prozradil nyní deníku Aha! Milan Hein (73), majitel divadla. „Na jiné jeviště už nevstoupila,“ dodal na upřesnění.

Stal se také blízkým přítelem Vránové a dodnes je s ní v blízkém kontaktu. „Jak Alenku znám, tak jsem přesvědčen, že nic slavit nebude,“ prozradil, že žádná velká oslava zřejmě Vránovou nečeká. „My si vždycky 30. července zavoláme, ona zavtipkuje, že ví, proč volám, a tak skoro nemám šanci říct, že gratuluji,“ smál se Hein.

VIDEO: Producent muzikálů Oldřich Lichtenberg: O konci divadel v Česku!

Video
Video se připravuje ...

Producent muzikálů Oldřich Lichtenberg: O konci divadel v Česku! Markéta Reinischová

Fotogalerie
33 fotografií