Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Julii (40) kvůli rakovině vzali nos a horní patro: Původně myslela, že má ucpaný nos

Autor: ran - 
14. srpna 2020
20:41

Julia je se svým přítelem už sedm let a vychovávají spolu tři děti. Rakovina teď chce mámu dětem sebrat, ale ona věří v lepší budoucnost. Léčí se z agresivní rakoviny a s partnerem se budou brzy brát. Julia přišla o nos i horní patro a v obličeji má po chybějící tkáni zející ránu. Pokud zbývající část léčby dobře dopadne, což není jisté, bude do konce života nosit na obličeji protézu.   

Julia Daveyová (40) z města Weymouth Dorset měla 14 dní nezvyklý pocit ucpaného nosu. Nemyslela si, že by to mohlo být něco vážného, přesto zašla k doktorovi. Ten ji poslal ke specialistům, kteří našli v nosní dutině útvar, o němž mluvili jako o polypu. Julia se v dubnu 2019 podrobila dvouhodinové operaci. Myslela si, že tím to končí, že problém byl odstraněn. Mýlila se.

Ani když si ji po několika dnech pozvali do nemocnice, neměla tušení ničeho mimořádného. „Jsem docela naivní člověk, tak jsem tam šla s tím, že podepíšu ještě nějaké papíry a půjdu,“ řekla pro Daily Mail Julia. Nakonec to dopadlo jinak. Lékaři jí sdělili, že má v nose nádor. Šlo o vzácnou agresivní formu rakoviny kůže, která se jí šířila v dutinách.    

„Jsem někdy naivní, ale na druhou stranu se zase ráda na věci dívám realisticky, když to musí být. Prostě jsem si řekla, že mám rakovinu a že se s tím teď něco musí dělat,“ popsala Julia. Její život se ale převrátil naruby. Rok už nevydělává a výpadek příjmů její pětičlenná rodina pocítila, padly veškeré úspory. Díky sestře Angele (35), která jí založila účet na webu GoFundMe, jí a celé její rodině pomáhají vyjít drobní dárci.

Partner Nick (44) také věří ve společnou budoucnost. Julii těsně před nastoupením na chemoterapii požádal o ruku na jejich oblíbené procházce. Nyní opět díky péči starostlivé sestry plánují svatbu navzdory všem nepříjemnostem uspořádat. Bude ale jen komorní, pro pár příbuzných a přátel.

Díra do lebky uprostřed obličeje

Vývoj nemoci zůstává nejistý. Po první chemoterapii se nádor, místo aby ustoupil, zvětšil. Juliin nos byl třikrát tak velký než obvykle. „Byla to ta nejhorší migréna, jakou si dovedete představit, a bolest zubů dohromady,“ vzpomíná. Nádor musel pryč, bohužel i s nosem. Lékaři nemocné odstranili nosní přepážku, když to nepomohlo, odstranili nos celý i s částí horního patra. Naučili ji, jak si otvor zakrývat, a po dvou týdnech ji pustili domů.

„Mám tam prostě díru, líp se to popsat nedá. Vidělo ji jen pár lidí včetně mého partnera, ale dětem jsem ji neukazovala. Nechci, aby z toho měli noční můry,“ říká Julia. Nyní čeká na protézu, která se teprve vyrábí. Měla by být zhotovena podle jejích dřívějších fotek. Julia ale vyhráno zdaleka nemá. Po operaci se menší nádor objevil i v další části dutin, kde už je příliš nebezpečné ho odstraňovat.

Jako boj s vysokým přílivem

Julii tak teď čeká další kolo léčení. Ví, že chce zůstat pozitivně naladěná, už kvůli dětem. A budoucnost bude taková, jaké výsledky nová chemoterapie přinese. Svatbu jsou oba rozhodnuti za každou cenu vystrojit. „Nevím, jak bych to všechno bez Nicka zvládla. Je to moje pevná opora. Možná to vypadá, že teď bojuju s vysokým přílivem, který se prostě nezastaví, ale já věřím, že to zvládneme. Nepřipouštím si jinou možnost. Já teď prostě potřebuju, aby ta léčba zabrala,“ uzavírá Julia.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi