Podle představ vedení Prahy 1 by od začátku září mělo mít po desáté hodině večer otevřeno celkem 211 zahrádek. Nyní může mít déle otevřeno 278 podniků. Musí s tím však souhlasit magistrát, který vydává tzv. tržní řád. Dosud mají všechny výjimku z dodržování nočního klidu, která umožňuje mít otevřeno buď do 23:00, nebo do půlnoci. Radní z Prahy 1 upozorňují, že podle stávající novely řádu mohou zahrádky mít po desáté hodině otevřeno jen do konce srpna a poté by už musely v deset zavírat všechny. Musí se tedy stihnout schválit další novela řádu, kterou chce městská část upravit podle svých představ.

Omezit, ale jen někde

Praha 1 chce povolit delší otevírací dobu pro podniky, u nichž nebydlí tolik lidí. Komise, která o tom rozhoduje, se u jednotlivých případů řídí poznatky od Městské policie i podle toho, kolik chodí na různá místa stížností.

Například na Staroměstském náměstí by nechali v místech přímo na náměstí otevřeno až do půlnoci, ale u podniků směrem k ulici Dlouhá nebo v Týnské uličce by měli podle představ radních zavírat už v deset. Do půlnoci by mohli mít podle Prahy 1 otevřeno zahrádky také na Václavském náměstí.

Na žádost místních

Změnit tržní řád chtějí radní z Prahy i kvůli lidem, kteří v centru žijí. Ti prý výslovně požadují, aby bylo déle otevřeno například na Maltézském náměstí. „Pokud by magistrát současné návrhy Prahy 1 nepřijal, nesměla by být po tomto datu (31.srpnu) žádná zahrádka otevřena po 22. hodině. Určitě by to velmi citlivě zasáhlo provozovatele zahrádek, ale hlavně by to zkomplikovalo život našich občanů, kteří rádi po návštěvě divadla nebo kina posedí s přáteli na příjemném místě,“ uvedl radní Karel Grabein Procházka (ANO).

V některých místech chtějí radní omezit provoz do jedenácti hodin, mimo jiné v Jindřišské, Celetné nebo v ulici U Radnice. Ve deset by měli podle jejich představ zavírat podniky například na Betlémském náměstí, Havelské ulici, v Karmelitské nebo na Újezdě a ve vnitrobloku paláce Platýz na Národní třídě.

Pryč s grily

Kromě omezení provozu chce vedení radnice také zakázat venkovní grily, které podle radních obtěžují hlavně svým zápachem okolí. Zatím se ovšem neví, zda magistrát připomínky Prahy 1 k tržnímu řádu vyslyší.

Fotogalerie
24 fotografií