Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

USA trápí pandemie, Trumpa preference. Melania plánuje rekonstrukci Růžové zahrady

Autor: ČTK - 
28. července 2020
10:59

Zatímco USA sužuje pandemie koronaviru, první dáma Melania přišla se „zásadním“ prohlášením, které se týkalo zcela jiných starostí - chystá rekonstrukci Růžové zahrady Bílého domu. Prezidentské volby v USA jsou přitom naplánovány již na 3. listopadu. A protože její manžel v průzkumech značně zaostává za Joem Bidenem, hrozí, že si zrekonstruované zahrady Melania příliš neužije.

První dáma Spojených států Melania Trumpová se chystá na rozsáhlou úpravu Růžové zahrady Bílého domu, chce ji více přiblížit podobě z 60. let minulého století, kdy byl prezidentem John Kennedy. Trumpová to oznámila v prohlášení.

"Desítky let jejího využívání a nezbytné změny k podpoře moderního prezidentství si vybraly na zahradě svou daň," uvedla Trumpová. V prohlášení dodala, že nyní je obtížné ocenit elegantní souměrnost, které zahradě vtiskla zahradnice Rachel Mellonová. Právě ta byla v Kennedyho éře autorkou výrazné proměny Růžové zahrady, kterou na počátku 20. století založila manželka tehdejšího prezidenta Woodrowa Wilsona.

Nové úpravy podle Trumpové zahradu více zpřístupní hendikepovaným lidem, zároveň zlepší možnosti audiovizuálních a přenosových potřeb. Počítá se také s lepším odvodněním pozemku a se vstřícnějšími růstovými podmínkami pro rostliny.

Trumpovi klesá podpora. Zahradu začal využívat víc

Jak dlouho si však následně bude moci Trumpová zahradu užívat, není jasné. Prezident USA Donald Trump bojuje s klesající podporou.

Agentura AP poznamenala, že manžel Trumpové začal zahradu v době pandemie nemoci covid-19 více využívat, neboť zde pořádá tiskové konference.

Pandemie v USA: Situace se zhoršuje i přes mírný pokles

Starost o zahradu však na některé komentátory nepůsobí zcela patřičně. USA se nyní potýkají především s pandemií. Celkový počet infikovaných od začátku pandemie v zemi je již téměř 4,29 milionu, zemřelých americké úřady registrují lehce přes 148.000. Po krátkém zlepšení na konci jara se situace na řadě míst v USA v posledních týdnech zhoršuje, zejména v jižních a západních státech.

V posledních 12 dnech až do neděle denní počty nově prokázaných nálezů SARS-CoV-2 v USA přesahovaly 60.000, třikrát pak překonaly dokonce hranici 70.000. Na konci minulého týdne tam zemřelo čtyři dny za sebou přes 1000 lidí za 24 hodin v důsledku koronaviru, což se stalo naposledy ke konci května.

Nejnovější přírůstek nakažených činí 57 tisíc lidí, 679 jich pak za pondělí podlehlo. Mírný pokles nových případů by podle AFP mohl být způsoben tím, že je o víkendech omezený provoz v řadě místních laboratoří, které vyhodnocují testy.

Nakažený Trumpův poradce pro bezpečnost

Koronavirus přitom zasáhl i Bílý dům. Nákaza se prokázala u bezpečnostního poradce Trumpa Roberta O'Briena. Bílý dům v prohlášení uvedl, že O'Brien má jen mírné příznaky covidu-19. "Je vyloučeno, že by ohrozil prezidenta nebo viceprezidenta (Mikea Pence)," stojí v prohlášení.

O'Brien je nástupcem Johna Boltona, se kterým se Trump loni v září rozešel ve zlém. Bolton letos v červnu vydal paměti The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to dělo: Paměti z Bílého domu), ve kterých Trumpa vykreslil jako nekompetentního pro úřad prezidenta.

Video  Andrej Babiš u Donalda Trumpa v Bílém domě: Co si řekli?  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

frantacizek ( 28. července 2020 11:46 )

a hlavně by nyní nemuselo po celém světě umírat tolik lidí

frantacizek ( 28. července 2020 11:28 )

FINANČNĚ zatěžuje.. Kdyby si obézní i kuřáci svou léčbu u nás hradili, tak nemám problém jako je tomu v USA v komerčním systému. Každý se stará o své zdraví sám.

frantacizek ( 28. července 2020 11:26 )

USA má stejný problém jako Británie s vysokým procentem obézních obyvatel. V Británii už premier Johnson figuruje v kampani proti obezitě, sám prý sundal k 10kg. Zakázali fast foodům jako Mc Donald akce 1+1 zdarma, za chvíli je zakážou úplně. Je škoda, že musela přijít tahle pandemie, aby si to lidé uvědomili, protože obezní pacient zatěžuje zdravotnictví stejně jako třeba kuřák..A hlavně jde o jejich zdraví. Každý stát má nějakou sociální doktrínu, ve které se má starat o zdraví obyvatel, přesto na trh s potravinami pouštějí závadné věci

Zobrazit celou diskusi