Božena Böhmová zemřela v sobotu 25. července, uvedl na svém facebooku spisovatel Miroslav Graclík. Blesk ji před rokem navštívil v nemocnici v pražských Střešovicích. „Fůra lidí si myslí, že už tady nejsem,“ smála se tehdy svým vitálním smíchem. Jen si stěžovala, že ji nohy neposlouchají tak, jak by si přála.

„Jsem tu už tři měsíce, od začátku května. Měla jsem velké bolesti, nešlo mi chodit, tak mě tu dávají dohromady. Dopoledne a odpoledne mám rehabilitace, to mě vždycky takovým strojem postaví do chodítka a snažíme se to rozhýbat. Zprvu to jde pomalu, pak se to trošku zlepšuje,“ nenaříkala, brala to věcně.

Její zdravotní problémy začaly před třemi lety, když upadla a zlomila si nohu v krčku. Ten den bylo pondělí a byl u ní její vnuk. Když odcházel, říkal, že přijde zase v pátek. Večer těsně před ulehnutím Böhmová upadla. „Naštěstí jsem měla náramek od společnosti Život 90, doporučuji to všem starým lidem. Kdybych ten náramek neměla, ležela bych tam pět dní bez pomoci, bez mobilu, bez možnosti dovolat se komukoliv,“ řekla tehdy Blesku.

Video
Video se připravuje ...

Gabriela Vránová (†78) z Chalupářů: Jak mě Sovák obtěžoval! Petr Macek, Petr Soukup

Jihočeská rodačka a levicově smýšlející Böhmová prošla Divadlem mladých pionýrů, Divadlem pracujících ve Zlíně, Slezským divadlem v Ostravě i pražským Divadlem E. F. Buriana. Provdaná byla za režiséra Československé televize Karla Špičku, sama se objevila v normalizačních hitech. V seriálu Žena za pultem byla mrzutou pokladní Mlynářovou, v Chalupářích zase manželkou Jiřího Větrovce (†79) alias předsedy JZD Mrázka. V Nemocnici na kraji města si zahrála vrchní sálovou sestru, nechyběla ani v Hříšných lidech města pražského, Malém pitavalu z velkého města, Plechové kavalérii nebo Rodácích.

Výrazné role měla i ve filmech – Ten svetr si nesvlíkej (dryáčnická sousedka Bartáčková), Příště budeme chytřejší, staroušku (Babánková), Já to tedy beru, šéfe (Nyklíčková) a dalších…

Video
Video se připravuje ...

Sovák a Kemr v Chalupářích: Proč jeden druhého nechtěl? Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
18 fotografií