Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rozkol v ČSSD na severu: Návrat Paroubkova muže Bendy a zavržený plán na spolupráci

Autor: ČTK, simao - 
27. července 2020
18:55

ČSSD v Ústeckém kraji se dostala do potíží. Původně měli její členové jít do krajských voleb na společné kandidátce uskupení Lepší sever – s nestraníky či členy hnutí ProMost a UFO (Ústecké fórum občanů). Jenže taková kandidátka se nesetkala s pochopením v Praze v Lidovém domě, kde plány Lepšího severu smetli ze stolu. ČSSD se chystá podat kandidátku pro Ústecký kraj vlastní. Více „oranžovou“. A na 4. místě s „pohrobkem“ Jiřího Paroubka, exposlancem Petrem Bendou, podnikatelem a kmotrem Paroubkovy dcery, uvedlo Právo.

Přípravy na krajské volby v Ústeckém kraji mají emotivní průběh. Do boje o hlasy voličů původně mělo jít společně uskupení Lepší sever – složené z ČSSD, ProMost, Ústeckého fóra občanů (UFO) a nezávislých kandidátů.

Jenže ve vedení ČSSD se složení kandidátky – a minulost některých kandidátů z jiných hnutí – pranic nezamlouvala. V Lidovém domě plány Lepšího severu odmítli. 

Rozkol uvnitř sociální demokracie?

„Vedení ČSSD už cca v únoru schválilo záměr koaličního projektu pod názvem Lepší Sever v Ústeckém kraji. Když se nyní na začátku léta podala kandidátka ke schválení do Lidového domu, začaly obstrukce ze strany vedení ČSSD, že je na kandidátní listině málo lidí z ČSSD a je málo ideologická,“ uvedl zdroj Blesk Zpráv obeznámený s vyjednáváním původní kandidátky.

„Toto se ukazuje, že byl jen zástupný důvod a zdržovací taktika, aby Lidový dům podal vlastní kandidátní listinu v čele se starými strukturami strany. Zítra, tj. v úterý 28. 7. v 16 hod, je poslední termín pro podání kandidátních listin – reálně tak vše směřuje ke scénáři, že vedení ČSSD v Praze podá v Ústeckém kraji vlastní kandidátku a proti ní se ve volbách postaví kandidátka Lepší Sever s řadou členů ČSSD,“ popsal nastalou situaci. „Je to poměrně kuriózní situace a značí především o rozkolu uvnitř strany,“ dodal zdroj Blesk Zpráv.

Na scénu se vrací Paroubkův spojenec

V době, kdy šéf ČSSD Jan Hamáček odráží dotazy na to, jakým způsobem se chystá či nechystá spolupracovat s expremiérem Jiřím Paroubkem, se kterým si prý volá, má v Ústeckém kraji dojít skutečně k tomu, že ČSSD postaví kandidátku vlastní.

Upozorňují na to Novinky.cz, dle kterých schválilo grémium ČSSD novou kandidátku – na 4. místě pak má být někdejší Paroubkova pravá ruka Petr Benda, který Paroubka následoval při odchodu z ČSSD. Stranu opustil v roce 2011 a s Paroubkem založili neúspěšný projekt Národní socialisté – LEV 21.

Obavy z pěti procent

Teď se má Benda o hlasy voličů ucházet opět v barvách ČSSD. Ani tato nová ústecká kandidátka ale nebude složená jen ze členů ČSSD. Objevit se na ní mají i kandidáti hnutí Zdraví, sport, prosperita. „Naše kandidátky do krajů představíme, až uznáme za vhodné,“ reagoval na dotaz Práva šéf ČSSD Hamáček.

K situaci v Ústeckém kraji, kde je ČSSD v koalici s KSČM a SPD-SPO, se přitom Hamáček vyjadřoval i o víkendu. V Partii totiž uvedl: „ČSSD měla dříve na Ústecku třicet procent, nyní má kolem pěti procent. Raději tam dotáhnu lidi, kteří tam udělali těch třicet procent.“

Video  Jan Hamáček o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Tyto obavy z pěti procent přitom korespondují s celorepublikovými obavami ČSSD a šancemi ve sněmovních volbách 2021. Ani současné průzkumy nejsou k sociální demokracii příliš štědré. Např. podle volebního modelu Kantar CZ pro ČT, zveřejněném v půlce července, jasně vede ANO s 32 %, ČSSD se krčí právě kolem hranice 5 %.

Křest Paroubkovy dcery Margarity: Nechyběl ani Benda. Tehdy tvořili Jiří a Petra Paroubkovi ještě pár. Křest Paroubkovy dcery Margarity: Nechyběl ani Benda. Tehdy tvořili Jiří a Petra Paroubkovi ještě pár. | M. Hykl, D. Kundrát, archiv Blesku

Vadili lidé z minulosti jinde?

Podle Seznam Zpráv je důvodem, proč ČSSD kandidátku Lepšího severu nepodpořilo, údajně mimo jiné to, že na ní jsou lidé spojení dříve s pravicovými stranami, jako bývalý děčínský primátor Vladimír Raška, který v roce 2016 opustil ODS.

Na kandidátce Lepšího severu do krajských voleb je i starosta obce Raná na Lounsku Jaroslav Veselý, který se zároveň ucházel o senátní křeslo za ČSSD. Dnes oznámil, že do Senátu pod hlavičkou ČSSD kandidovat nebude. Podle jeho slov je jednání ČSSD nedemokratické.

Koho ČSSD na Lounsku do senátních voleb nominuje, Andrt zatím neví. Podle něj chce Veselý kandidovat za Lepší sever i do Senátu, zda ale dvojkoalice stihne projednat veškeré náležitosti, bude jasné až v úterý.

Onderka: Máme schválené všechny kandidátky

„Předsednictvo ČSSD neschválilo kandidátku uskupení Lepší sever, vedení ČSSD má schválené kandidátní listiny do všech krajů a budeme je v rámci startu volební kampaně představovat,“ potvrdil místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Ten již dříve CNN Prima News řekl: „Předsednictvo ČSSD neschválilo kandidátní listinu uskupení Lepší sever z důvodu skladby jmen dalších politických subjektů napříč celou kandidátkou. ČSSD je tradiční levicovou stranou a politická minulost některých kandidátů je zcela mimo politické smýšlení sociální demokracie.“

Lepší sever hledá řešení

Do svízelné situace se dostala Lidovým domem neposvěcená kandidátka Lepší sever. Ta nyní hledá den před termínem pro podáním kandidátek do krajských voleb v Ústeckém kraji řešení, jak bude jeho kandidatura v kraji vypadat.

Předseda ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt ČTK řekl, že novou kandidátku s krajským předsednictvem nikdo neprojednal. Andrt řekl, že vedení poslalo kraji svou verzi kandidátní listiny. „Neprošlo to schvalovacím procesem ani celorepublikového ani krajského předsednictva, řešili to jen na úrovní grémia,“ uvedl Andrt.

„Neměli dost odvahy nám to říct do očí. Pokud si v Praze myslí, že vědí lépe, co je pro Ústecký kraj dobré, musí to v první řadě projednat s námi,“ řekl Andrt pro CNN Prima News.

Zatím není jasné, zda uskupení Lepší sever kandidátku do krajských voleb podá jako dvojkoalice. Lídrem neschválené kandidátky uskupení Lepší sever měl být náměstek hejtmana Martin Klika (ČSSD), druhé místo obsadila náměstkyně primátora Ústí nad Labem Věra Nechybová (UFO) a třetí primátor Mostu Jan Paparega (ProMOST). Krajské volby se uskuteční 2. a 3. října.

Video  2017: Paroubek utekl z živého přenosu: Kvůli otázkám na jeho (ne)návrat do ČSSD.  - Český rozhlas Plus/pořad Interview Plus
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa