Nejvíce viditelnou změnou je, že zmizely betonové chodníky z asfaltu, který nepropouštěl vodu. Santoška je pojmenována podle novogotické usedlosti z 19. století, kolem které dříve byla vinice. Aby se podtrhl historický charakter okolí usedlosti, zvolila městská část přírodní materiály a kamennou dlažbu.

Do parku se na obhlídku vydala i starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS) „Mám velkou radost, že park se nám podaří po rekonstrukci otevřít dříve. Měl se otevřít na podzim, ale díky dobrému počasí si ho budeme moci vychutnat ještě v letních měsících,“ oznámila obyvatelům z Malvazinek. Ocení to i lidé, kteří bydlí v jeho okolí a byli zvyklí chodit přes něj chodit dolů na Radlickou ulici.

Park rozvete

Péče se věnovala také stromům. Vzhledem k tomu, že park má sloužit i rodičům s dětmi, byly stromy, které by mohly být potenciálně nebezpečně, odstraněny. „U hodnotných stromů jsme pak navrhli opatření pro zajištění jejich dlouhověkosti,“ doplnil k úpravám parku místostarosta Lubomír Brož (ANO), který má na starost zeleň a veřejný prostor.

Novinkou mají být také květinové záhony. Na jaře by měly růst cibuloviny rozkvétající na jaře apočítá se i s trvalkami, park by tedy měl být rozkvetlý po celý rok. Vysazení květin a dalších rostlin má také zabránit odplavování zeminy a zpevnit svahy, Santoška se totiž nachází ve svahu.

Bezpečnější hřiště

Kromě toho, že přibyly i nové lavičky, slibuje vedení Prahy 5, že po rekonstrukci bude park i celkově přívětivější místo k pobytu v přírodě. „Rekonstrukcí parku se zvýší mimo jiné i pocit bezpečí jeho návštěvníků. To se stane díky celkovému prosvětlení parku, umístěním halogenových světel na dětském hřišti nebo výměnou mobiliáře,“ popsala další změny starostka Zajíčková.

Fotogalerie
12 fotografií