Když žena zalarmovala kvůli zmiji zvířecí záchranáře, nechtěli jí zpočátku věřit. „Zmije ve vřesu v zástavbě rodinných domů hned vedle zaparkovaného auta a vchodových dveří. Nesmysl, řekl jsem paní. A požádal ji, aby mi hada vyfotila a snímek poslala,“ líčil zvířecí záchranář Karel Makoň.

Byl přesvědčený, že místo jedovatého hada uvidí užovku. To se ale spletl. „Otevřu fotku a tam ukázková zmije, jak z učebnice přírodopisu. Okamžitě jsem zavolal paní, ať plaza hlídá, že tam hned jedeme,“ řekl Makoň. Ochráncům přírody ale chvilku trvalo, než na místo dorazili.

Čekala pod klečí

Zmije se ale naštěstí neodplazila daleko. „Kousek zeleně před domem byl po čerstvé zálivce pro ni značně studený, a tak se z vřesu přesunula pod vedlejší kleč, kde se stočila a čekala,“ popsal situaci Makoň. Během chvilky tak ochránci přírody hada chytili a vypustili ho zpět do přírody na prosluněné pasece v lese za obcí.

Ztratil ji čáp

Zmije se na zahradu sama nedostala. Vypadla ze zobáku čápovi, který si ji ulovil a letěl s ní nad zahradami směrem ke komínu, kde má hnízdo. „Had měl totiž na hlavě drobné poranění, což by odpovídalo, že se do záhonku u domu z okolní přírody určitě sama nepřiplazila,“ uvedl Makoň.

Zmije, nebo užovka?

Jedovatá zmije je velice plachá. Pokud lidé volají, že ji mají na zahradě, většinou jde o jiného hada. „Po deseti letech je to naše druhá zmije, kterou jsme řešili, jelikož v 99 procentech se o zmiji nejedná a lidé nás volají na neškodnou, nejedovatou užovku obojkovou nebo hladkou,“ vysvětlil Makoň. Hlavně užovka hladká je totiž zmiji velmi podobná.

Fotogalerie
8 fotografií