Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holčičku na Šumavě uštkla zmije: Skončila v nemocnici!

Zmije obecná
Zmije obecná  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: jel, Mii - 
26. července 2020
13:23

Jedná se o první letošní případ uštknutí hadem u nás, odehrál se na Železnorudsku a obětí byla asi desetiletá dívka. Tu její rodiče sami převezli na záchrannou službu a později byla převezena do nemocnice.

„První letošní případ byl zaznamenán na Železnorudsku. Zmije tam do nohy uštkla dívku, ročník 2010, kterou rodiče sami dovezli na tamní základnu záchranné služby,“ sdělila Deníku krajská mluvčí zdravotnické záchranné služby Mária Svobodová s tím, že dítě po poté převezli do nemocnice v Klatovech.

Zmije je jediným jedovatým hadem v České republice a právě na Šumavě se tato zvířata vyskytují ve vyšším počtu, při procházkách je proto dobré dávat si pozor. Nijak velké nebezpečí však od těchto zvířat nehrozí.

Šance, že vás zmije uštkne, není příliš vysoká, při běžném kontaktu se sama bojí. A pokud k tomu má prostor, ráda se za hlasitého syčení odplazí pryč. Zaútočí pouze, pokud se cítí hodně ohrožena – například když na ni omylem šlápnete.

Ani její uštknutí ovšem není tragédií, její jed je sice velmi účinný proti malým savcům, ale lidi neusmrtí. K tomu může dojít jen tehdy, pokud má člověk zvlášť oslabený organismus, nebo trpí alergií. Riziko nebezpečí je tedy především u dětí, seniorů a alergiků.

„Člověk má po uštknutí často pocit na zvracení, potí se, má zvýšenou teplotu, žízeň, bolesti břicha a průjem, u oslabených jedinců a zejména alergiků může dojít až k anafylaktickému šoku,“ popsala pro Deník Miriam Gredová z Klatovské nemocnice.

.tg.bb ( 28. července 2020 19:39 )

Titulek byl změněn, ale i tak věřím, že zmiji byla poskytnuta odpovídající péče.

Jirik-ta ( 26. července 2020 14:35 )

dítě je malé, takže bych to nebezpečí nepodceňoval. Dávka jedu je na váhu.

kralovna-vsech-mori ( 26. července 2020 13:59 )

Holčičku na Šumavě ji uštkla zmije: Skončila v nemocnici

------------------------
Za takovou češtinu bych redaktůrka udělala nezaměstnaným.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání