Smíchovská strana náplavky doposud nebyla tak populární jako ta na opačné straně. Celá však prošla revitalizací a místní kobky mají do budoucna sloužit pro kulturní akce. Na první výstavě v takzvaně komunitní Kobce 17 se sešlo osm děl od osmi výtvarníků a nese název „Z Karantény 2020“.

Vznikla z iniciativy renomovaného fotografa Františka Ortmanna. Kurátor náplavky původně výstavu nabídl jemu, ale on podle jeho slov  „nechtěl nikomu ukazovat lidi v rouškách a v prázdných městech“ a tak přišel s nápadem oslovit své známé, kteří mu půjčili na výstavu díla z dubna nebo května vytvořená během omezení pohybu kvůli epidemii nemoci covid-19. Sám také na výstavu přispěl jedním svým dílem.

Karanténa jako inspirace

Úvodní slovo napsal hudebník Kay Buriánek, který i v neveselém období hledá něco pozitivního. Karanténa mohla podle něj pomoci umělcům nahlížet na svět trochu jinak a postavila před ně i nové výzvy. „Ponechme teď bezbřehé lamentace a nekonečné polemiky o tom, jak koronavirová krize a následná opatření ochromila přirozené prostředí a flow snad všech uměleckých odvětví. Stejně se nedobereme srozumitelného resumé. Pojďme místo toho společně poodkrýt alespoň malý fragment toho, jak nastalá situace ovlivnila nejen tvůrčí sekvenci Kintery, Kalába, Škapy, Böhma, Franty Hřivnáče, Jaromíra 99 a Ortmanna, ale především jejich myšlenkové pochody,“ zve diváky na rozličné autory.

Jejich díla jsou stejně rozdílná, jako jsou jejich osobnosti. Kromě fotografií jsou tu různé koláže, kresby i jedna instalace v prostoru. Společným jmenovatelem je hlavně právě doba, kdy vznikly. Autoři podobně jako Kay Buriánek dobu, kdy museli být spíše mimo společenské dění,  vnímají jako příležitost ke zklidnění životního stylu. „Pro mě bylo důležité hodit se do klidu. Uklidili jsme se s rodinou do Jeseníků, a i když jsem měl dost práce, snažil jsem se chodit na oblíbená místa,“ řekl například  Jaromír 99, občanským jménem Jaromír Švejdík, výtvarník známý i jako kytarista kapely Priessnitz.

Další tvůrci vidí i jako příležitost, jak pohlížet nejen na uměleckou tvorbu z jiného úhlu. „Jak málo stačí k tomu, aby všechno bylo úplně jinak,“ poznamenal Jan Kaláb. „Vzniklá situace by se dala určitě použít jako nový výchozí bod pro mnoho lidských činností. Některé z těchto návyků by bylo dobré udržet i v budoucnu,“ myslí si streetartový umělec Michal Škapa.

Zachytil neviditelné hrdiny

Iniciátor výstavy František Ortmann sám během karantény nezahálel a na svých snímcích zachytil, jak koronavirus proměnil život v Praze. Vznikl  z toho cyklus Neviditelní hrdinové dnešní doby. Fotil záchranáře, policisty, vědce připravující dezinfekci nebo třeba kuchaře, kteří třeba vařili jídlo pro zdravotníky a policisty.

Výstava Z Karantény je prvním projektem v kobce č. 17, která byla zprovozněna letos na jaře a má sloužit pro komunitní výstavy a akce. Výstavu děl z doby koronaviru můžou diváci zdarma navštívit do 23. srpna.

Fotogalerie
9 fotografií