Milovníky výletů novinka, která je otevřena pátým dnem, táhne. „S návštěvností jsme velmi spokojeni. V prvních dnech provozu na ní bylo už okolo jednoho tisíce lidí,“ pochvaloval si zájem turistů Josef Sedláček, místostarosta Olešnice.

»Dáma«, jak o vyhlídce kvůli podobě s šachovou figurkou začala před dokončením hovořit starostka vsi Eva Stojková, tam byla instalována na konci března. Přehled o návštěvnosti rozhledny postavené ve výšce 711 metrů nad mořem má vedení obce ležící u česko-polské hranice díky sčítacímu turniketu umístěnému v její bráně. Ta se turistovi otevře po stisknutí tlačítka. Vstup na ni je zdarma.

Šachová dáma v celé své kráse.
Autor: ČTK/D. Taneček

Sedm pater

Stavbu, která vznikla podle projektanta Antonína Olšiny, tvoří ocelová konstrukce a dřevěný plášť. Její nadzemní část má čtvercový půdorys a otevřená vyhlídková plošina na jejím vrchu je ve tvaru osmiúhelníku. Návštěvník se až nahoru dostane přes sedm pater a po vystoupání 140 šroubovitě vedených schodů uvnitř konstrukce.

Výhled za pět mega

Výstavba stála přes pět milionů korun, přičemž obec Olešnice v Orlických horách se na financování podílela asi 10 procenty a další náklady uhradil kraj, stát a evropské dotace. Výhled z ní ale stojí za to. Z rozhledny jsou vidět Orlické a Bystřické hory, polský Lewin, přehrada Rozkoš či Panský vrch. Okolo vyhlídky navíc vede naučná geologická stezka s devíti zastávkami. U rozhledny by návštěvník neměl přehlédnout dřevěnou sochu Krále Permoníků, který je patronem obce Olešnice v Orlických horách.

Získejte parádní slevy

Díky jedinečnému průvodci, který je k mání nejen v trafikách, můžete získat desítky slev na vstupenky do památek, muzeí, zoologických zahrad v okolí nejzajímavějších vyhlídek. A pozor! Také kupony na levnější jízdné s Českými drahami na cestu tam i zpět domů.

Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
Autor: Blesk

Blesk Extra Speciál

Nejlepší výlety po Česku v prodeji na stáncích či na ikiosek.cz (s dopravou až do schránky). 132 stran jen za 69 Kč!

Fotogalerie
6 fotografií