S budováním nového náměstí by se mělo podle informací radnice začít v roce 2023 tak, aby bylo dokončeno souběžně s dokončením bytového projektu o dva roky později. Blok domů s byty a obchody plánují na Palmovce postavit firmy Landia Management a Discovery Group.

Nyní architekti vypsali konkurz na umělce, který na prostranství umístí instalaci odkazující na dílo Bohumila Hrabala. Do druhého kola výběru podle informací radnice postoupili Pavla Sceranková/Dušan Záhoranský, Dominik Lang, Aleš Novák a Dagmar Šubrtová. Výsledek bude znám zkraje září.

„Konkurz nepřinese konkrétní podobu díla nebo instalace. To určí až další spolupráce architektů a umělce. Můžeme ale vyloučit, že by na konci celého tvůrčího procesu byla socha nebo figurální plastika. To by bylo v rozporu se samotným odkazem Bohumila Hrabala,“ uvedla vedoucí oddělení správy veřejné plastiky Galerie hlavního města Prahy Marie Foltýnová.

Proměna Palmovky

Proměny by se mělo postupně dočkat celé okolí Palmovky. Město a jeho Institut plánování a rozvoje (IPR) připravují územní studii, která má území o rozloze 138 hektarů kolem stanice metra řešit. Problémem je například nedokončené Centrum Palmovka v jihozápadní části území, kde měla mít radnice nové sídlo. Jeho stavbu schválila Praha 8 v roce 2010, dosud však nebylo, například kvůli sporům se stavebníky, dokončeno. Co bude s torzem budovy, zatím není jasné.

Fotogalerie
15 fotografií