„Situace v kraji je setrvalá, nijak razantně se nemění. V daný okamžik je jediným bezpečným okresem Bruntál. Tam skutečně není nikdo (pozitivní), prověřuje se tam jeden případ,“ řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Roušky jsou i nadále povinné v hromadné dopravě, na Bruntálsku jen v nemocničních zařízeních. Návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory jsou možné jen s respirátorem. Bary a restaurace budou nově zavřené od půlnoci do 8 hodin ráno. Nadále platí, že přeshraniční pracovníci musí jednou za dva týdny předkládat negativní PCR test.

Virus u fotbalistů Opavy

Hygienikům dělá největší starosti, že se nákaza začíná dostávat do zdravotnických a rovněž sociálních zařízení. Problémy mají také sportovní kluby. Pozitivně testován na koronavirus byl například hráč prvoligové Opavy, ale problémy mají i některé další sportovní kluby na Opavsku.

„Ozval se mi fotbalový klub z Opavy, že mají pozitivního hráče," uvedla šéfka Krajské hygienické stanice Pavla Svrčinová. Podle ní tak musí klub do dvoutýdenní karantény a hygienici nařizují desinfekci stadionu včetně zázemí.

Hygienici v kraji rozšířili protiepidemická opatření, která platila na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, na celý kraj minulý pátek, což vyvolalo vlnu kritiky. Mnozí pořadatelé kulturních akcí, které byly zrušeny z minuty na minuty, budou požadovat od státu odškodné.

V Moravskoslezském kraji přibylo podle dat z chytré karantény 73 lidí s koronavirem. Je to více, než tomu bylo o den dříve. Celkem v regionu od počátku pandemie onemocnělo 4134 lidí.

Pátek ukáže

Ministr Adam Vojtěch (za ANO) nicméně připustil, že v pátek se rozhodne, zda se nezpřísní opatření pro celou republiku. Ta by pak měla platit od pondělí. „Uděláme všechno pro to, abychom situaci zvládli bez nějakých zásadně omezujících opatření typu omezení volného pohybu nebo zavírání obchodů či restaurací. Spíše to budou opatření preventivní,“ řekl Vojtěch.

VIDEO: Lenku Niećovou (53) naštvalo překotné opatření krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji.

Video
Video se připravuje ...

Lenku Niećovou naštvalo překotné opatření krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji. Michal Charbulák

Fotogalerie
27 fotografií