Syn Lenky Niećové pracuje v Dole Darkov. Podle jejích slov měla vláda Důl Darkov – jako ohnisko další vlny koronaviru na Karvinsku – uzavřít mnohem dříve. To se mělo stát v poslední květnový týden, ale údajně tomu tak nebylo.

Fáralo se dál

„Podle toho, co bylo vyhlášeno, mělo na dole jet pouze odvětrávání a odčerpávání vody. Prý tam mělo být jen 150 lidí. Jenže to bylo jinak! Kdo nebyl nemocný nebo v karanténě, chodil do práce. Můj syn normálně fáral, na čerpání ani odvětrávání nepracuje,“ promluvila do mikrofonu na pódiu.

„První testování proběhlo až 18. května, testováno bylo jen 600 lidí z 1800 zaměstnanců, podle jakého klíče je vlastně hygiena vybírala?“ ptala se.

Festival jí zrušili

Kromě synovy práce zmínila Lenka Niećová i dopady náhlého rozhodnutí krajské hygienické stanice o zrušení hromadných akcí nad 100 osob.

„Jsem amatérský muzikant, občas hraju na festivalech, někdy v klubech. V pátek 17. července během cesty na novojičínský folkový Festival Pod Kaštany jsem se dozvěděla, že festival je zrušen. Nikdo nevěděl proč,“ hřímala naštvaně.

Video
Video se připravuje ...

Lenku Niećovou naštvalo překotné opatření krajské hygienické stanice v Moravskoslezském kraji. Michal Charbulák

Náhle odříznuti

Přípravy takového festivalu trvají celý rok a právě poslední týden je s ním nejvíce práce. „Vše finišuje, zaplacena je technika, stavba pódia…,“ pokračovala Niećová s tím, že restaurace, která připravovala jídlo, ho musela ještě ten den rozdávat.

„Copak nešlo platnost nařízení odložit o den o dva? To přece nejde odříznout takhle najednou celý kraj, statisíce lidí. Vzít nám právo na informace, na včasnou přípravu,“ bouřila a spolu s dalšími řečníky vyzvala ke konci působení ministra Vojtěcha.

Chystají žalobu

Iniciativa Kultura v Moravskoslezském kraji, kterou vytvořili organizátoři kulturních akcí, umělci či dodavatelé služeb, chystá žalobu na Krajskou hygienickou stanici (KHS) v Ostravě. Žádá zrušení protiepidemických omezení, která KHS vydala v pátek. Situace kolem koronaviru a vydaná opatření podle nich postihly tisíce lidí a v kraji budou mít značný finanční dopad.

V pátek se ukáže

Opatření přijatá kvůli epidemii nového typu koronaviru se možná v některých regionech Moravskoslezského kraje zmírní. „V plánu je jejich vyhodnocení na konci týdne. Nejspíš se ale neuvolní všechna najednou,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V Moravskoslezském kraji bylo pozitivně testovaných od začátku pandemie přes 4000 lidí.

Fotogalerie
9 fotografií