Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Z ČSSD si utahují kvůli novému logu. Politolog ho přirovnal k zákazové značce

Autor: Jakub Veinlich - 
22. července 2020
05:20

ČSSD prý chce jít s dobou, modernizaci zahájila změnou loga. Má staronovou mluvčí a kvůli pronájmu rekonstruuje část svého hlavního sídla v Praze. Nové logo se však ocitlo pod palbou kritiky. Strana ho inovovala naposledy před třemi lety. Podle politologa ale nyní připomíná spíš zákazovou značku.

Další volby, další podoba loga. Česká strana sociálně demokratická chce jít s dobou, a tak modernizuje i svůj hlavní identifikátor – stranické logo. Zmizela z něj úplně růže.

„ČSSD postupně přichází s novým vizuálním stylem,“ potvrdil Blesk Zprávám předseda strany Jan Hamáček. Nový grafický kabát chtějí sociální demokraté naplno představit v druhé polovině srpna při zahájení předvolební kampaně před krajskými a senátními volbami. Kandidáty na senátory strana přitom představí už tento čtvrtek.

Na kampani strana spolupracuje podle mluvčí strany Evy Gregorové s několika subjekty. Jeden z nich stojí i za novým vizuálem loga. V něm je dominantní oranžová barva, kterou strana nechala ztmavit, a v ní jen výrazný nápis ČSSD.

„Tmavý odstín jsme zvolili i s ohledem na tradiční barvy, které byly pro ČSSD charakteristické i v minulosti,“ přiblížila změnu barevného odstínu Blesk Zprávám mluvčí Gregorová.

Změnu loga sociální demokraté nijak neprezentovali. V pondělí ho jen vyvěsila strana bez většího vysvětlení na své facebookové stránky. Změna už se projevila také na twitterovém účtu strany, webové stránky ale mají stále staré logo ve tvaru růže. To strana přitom představila před třemi lety – těsně před volbami do Poslanecké sněmovny.

Video  Jan Hamáček o červeném svetru, Prymulovi a vztazích ve vládě  - Jakub Tomek, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

„Neodcházíme od růže, ale chceme zdůraznit název strany, na úkor grafiky. Taková je doba, aby lidé věděli jasně, o koho jde. Neměli bychom se schovávat za grafické symboly, proto logu dominuje nápis ČSSD,“ popsal změnu grafického kabátu místopředseda strany Michal Šmarda, který byl před rokem stranickým kandidátem na ministra kultury. Prezident Zeman ho ale odmítl jmenovat. Šmarda teď kandiduje do Senátu.

Ztmavením barvy i podle Šmardy připomíná svou historii. „Když to řeknu jednoduše, nezdůrazňovat posledních 10 let historii strany, ale zdůrazňovat celých 142 let, co jsme tady,“ dodal Šmarda.

V posledních letech se sociálním demokratům ve volbách příliš nedařilo. Ztratila postupně jak v krajských volbách, tak i komunálních, sněmovních, nebo evropských volbách, ve kterých vloni v květnu neobhájila žádné křeslo a v Bruselu nemá poprvé od roku 2004 žádného zástupce.

Nová podoba loga neunikla kritice některých uživatelů twitteru. Část z nich řeší, zda to bude stačit k dobrému volebnímu výsledku. Politolog Metropolitní univerzity Prahy Jakub Charvát naznačil, že mu nový vizuál připomíná značku zákazu vjezdu v jednosměrné ulici.

„Nemůžu si pomoci, ale já v tom vidím tohle... jen přesně nevím, jak to pochopit,“ reagoval na nové logo ČSSD Charvát a přidal také obrázek značky.  

V minulosti chtěl změnit logo také dnes už bývalý člen sociální demokracie Jaroslav Foldyna, který přešel do SPD. Oranžovou barvu chtěl nahradit rudou, aby logo vzbuzovalo větší emoce.

„Dnešní oranžová barva a růže je napůl vůl a napůl včela. Nesignalizuje nic, ani doleva, ani doprava, nikoho nepobuřuje, neznamená to nic, nemá to emoci,“ zdůvodnil v roce 2017 návrh změny pro Blesk Zprávy Foldyna.

Pronájem pražského sídla

Po několika prohraných volbách řešila sociální demokracie, jak finančně přežít. Místopředseda Šmarda například prosazuje, aby strana pronajala část svého sídla, takzvaný Lidový dům v Hybernské ulici přímo v centru Prahy.

„Myslím, že se můžeme uskromnit a využít část Lidového domu k tomu, aby nám přinášela peníze,“ řekl Šmarda Blesk Zprávám.

 

Nového nájemníka ČSSD do Lidového domu podle informací redakce našla. Svou kasu tak může posilnit i o peníze z pronájmu. I když strana musí do začátku investovat. „V části Lidového domu právě probíhá rekonstrukce pro nájemníky,“ potvrdila Blesk Zprávám stranická mluvčí Gregorová.

Zatím se ale nepodařilo vše, co strana zamýšlela. A tak hledá dál. „Tak velký palác má svá specifika a také nás bohužel zbrzdila koronavirová omezení,“ dodala mluvčí.   

Staronová mluvčí

Sociální demokraté vyměnili v tichosti také mluvčí strany. V březnu 2019 začala za stranu mluvit Barbora Kalátová. Bývalá novinářka se stihla vdát za svého kolegu Jaroslava Gavendu, který dnes pracuje jako reportér CNN Prima NEWS, a netrvalo dlouho, a i nová mluvčí s novým jménem Barbora Gavenda odešla na mateřskou dovolenou. Původně měla pracovat déle, ale doma zůstala dřív kvůli koronavirové krizi. Sociální demokraté nějakou dobu hledali její náhradu. Nakonec se ke straně do pozice mluvčí vrátila od července Eva Gregorová.

Ta za ČSSD mluvila od roku 2014, kdy byla sociální demokracie za Bohuslava Sobotky hlavní vládní stranou. Z lidového domu odešla v květnu 2016. Gregorová působila předtím v soukromé PR agentuře nebo jako tajemnice bývalé náměstkyně na ministerstvu zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové. Byla také součástí redakce české verze časopisu National Geographic či šéfkou komunikace státní agentury CzechTourism.

Video  Internetové volby v Česku nebudou. Stát se bojí útoků  - Jan Jedlička, Jakub Veinlich/ Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Michal nobl ( 22. července 2020 13:09 )

Ze to vymyslel Hamajda v podrousenem stavu za pultikem.Móóóc hezké,asi to dalo móóóc zabrat ledvinkam.

krupan10 ( 22. července 2020 08:40 )

taky by nebyl špatnej červenej kruh a v něm kosočtverec. To současnou ČSSD vystihuje nejlíp

rosicak ( 22. července 2020 07:40 )

Změna loga je to nejjednoduší. Přijít na to, jak zaujmout voliče - to chce fištróna!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa