Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Do Lotyšska i Estonska bez omezení. A dovolenkářům pomůže nová aplikace

Autor: sab, ČTK - 
21. července 2020
13:10

Lotyšsko a Estonsko vrátily Českou republiku na seznam bezpečných zemí z hlediska rizika nákazy koronavirem. Cestování do těchto států je tak pro Čechy opět bez omezení, řekl v úterý novinářům ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle něj nejsou signály o tom, že by některá země chtěla Česko přeřadit mezi rizikovější státy. Ze zemí Evropské unie už cestování Čechů omezuje pouze Kypr, který vyžaduje předložení negativního testu na covid-19 ještě před odletem na ostrov.

„Aktuálně nemáme žádné informace, že by některý z členských států uvažoval o vyřazení České republiky ze seznamu bezpečných zemí,“ řekl na tiskové konferenci ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD).

Česko se podle Petříčka snaží průběžně popisovat zahraničním kolegům, jaká opatření jsou u nás zaváděna a jaká situace je v konkrétních ohniscích, že se jedná o lokální záležitosti. Podle něj se mění i přístup evropských států k posuzování rizikovosti zemí, častěji zohledňují lokální specifika při růstu počtu nakažených a nepřepočítávají ho pouze na počet obyvatel.

S Tuniskem se jedná

Podle Petříčka se také nechystá přeřazení některých populárních turistických destinací na český seznam méně bezpečných zemí. Upozornil, že například v Chorvatsku sice počet nakažených vzrostl, ale většina případů je v oblasti kolem Záhřebu, a nikoli u pobřeží, kam míří čeští turisté.

Video  Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula představili novinky v cestování. Ukázali také novou aplikaci pro cestovatele CovidPass. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

Ministr uvedl, že Česko také jedná s Tuniskem o uvolnění vzájemného cestování. Tunisko je na evropském seznamu bezpečných zemí, Česko ho ale na svůj zatím nezařadilo, protože čeká na reciproční krok druhé strany. „Věřím tomu, že v příštích týdnech by se situace mohla vyřešit,“ řekl Petříček.

Naopak u Egypta a Turecka, které rovněž patřily v minulých letech mezi oblíbené destinace Čechů, je situace komplikovanější, protože nejsou na společném evropském seznamu.

Celý proces záleží na epidemiologické situaci v zemi a jejím vývoji. V případě těchto zemí máme pochybnosti o intenzitě testování, o tom, jak statistiky dokládají situaci,“ řekl ministr.

Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Lotyšsko a Estonsko zařadily Česko na seznam středně rizikových zemí na počátku července. Čeští turisté tak museli po vstupu do země nastoupit do dvoutýdenní karantény, země neuznávaly ani negativní testy na covid-19. Nyní omezení odpadá, české velvyslanectví v Lotyšsku ale upozorňuje, že karanténa v zemi zůstává povinná pro Čechy v případě, že by do země přijeli z některé z rizikových zemí. V sousedství Lotyšska je to Švédsko.

Omezení pro české turisty v červenci dočasně zavedly i Slovinsko a Kypr. Lublaň postupně od opatření ustoupila, pro cesty na Kypr ale zůstávají v platnosti. Turisté musejí předložit negativní test na covid-19 starý nanejvýš 72 hodin předtím, než na Kypr odletí.

Pomoct při cestování má mobilní aplikace

Ministerstvo zahraničí podle Petříčka jedná s evropskými zeměmi o možnosti prokazování negativního testu na koronavirus prostřednictvím aplikace CovidPass. Podle Petříčka v budoucnu v některých zemích pravděpodobně nezmizí povinnost předkládat při vstupu na jejich území negativní test na koronavirus. Aplikace by to podle něj mohla usnadnit, protože by elektronicky dokládala absolvování negativního PCR testu na covid-19 v důvěryhodné laboratoři. Zvýšil by se i cestovatelský komfort, protože by lidem odpadla nutnost nosit zvláštní papírové potvrzení.

Podle Prymuly se ve světě řeší několik způsobů, jak elektronicky prokazovat skutečnost, že člověk nikoho nemůže nakazit koronavirem. V aplikaci by si každý mohl naplánovat svoji cestu do zahraničí, k dispozici jsou i aktuální informace z různých destinací a lze se jejím prostřednictvím objednat na test. Stát však do systému není zatím zapojený, cesta se prý hledá.

Autor aplikace si rýpnul do Prymuly

Součástí aplikace by mohl být i tzv. imunity pass, který by označoval člověka, který už nemoc prodělal a měl by tak mít imunitu. Jak ale epidemiolog Roman Prymula připomněl, ani on, ani Světová zdravotnická organizace s jistotou neví, jak dlouho by imunita trvala. Proto považuje za vhodnou variantu CovidPass, který je založen na provedeném PCR testu. Po uskutečnění testu totiž 48 hodin dotyčný s jistotou nemůže být infekční, po 72 hodin po uskutečnění testu je vysoká pravděpodobnost, že infekční není.

Podle Prymuly by zároveň aplikace mohla sloužit k tomu, že by se při omezení hromadných akcí mohli lidé po prokázání CovidPassem těchto akcí účastnit.

Marek Pavlas ze společnosti CovidPass řekl, že aplikace by mohla najít využití v případě druhé vlny epidemie, protože ve společnosti už je cítit averze vůči plošným opatřením. V současnosti podle něj aplikace pracuje se dvěma laboratořemi, které v Česku provozují desítku sběrných míst, očekává ale, že v případě větší poptávky při větším počtu nakažených by se počet spolupracujících laboratoří rozšířil.

Podle Pavlase je potřeba soustředit se na modernější technologie, které zamezí rozšíření nemoci. „Používáme prostředky ze středověku,“ řekl k rouškám a umývání rukou autor aplikace. Vedle něj přitom seděl epidemiolog Roman Prymula, který právě roušky v Česku ve velkém prosazoval jako vhodnou ochranu. „Někdy i ty středověké prostředky jsou potřeba a účinné,“ reagoval s úsměvem pro Blesk Zprávy Prymula.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa