Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Šokující masakr labutí na dálnici: Bezohlední řidiči před mláďaty vůbec nebrzdili!

Autor: VaB - 
20. července 2020
20:12

Labutí rodinka se u Nýřan rozhodla přejít dálnici D5. To se jí stalo osudným. Řidiči osobáků pozabíjeli mláďata a samce. Přežila jen máma labuť, která ale bude mít doživotní vážné následky. Případ vzbudil velký hněv a odpor nejen u ochránců zvířat. Zvířatům se přitom snažil pomoct dobrosrdečný kamioňák.

Pět labutích mláďat chtěli převést jejich rodiče přes dálnici D5 u Nýřan. To se jim stalo osudným. Situaci popsali ochránci zvířat. „Řidiči kamionů v pravém pruhu zpomalují a se zapnutým ‚varovným‘ projíždějí místem opravdu pomalu. Jeden dokonce zastavuje na sjezdu Nýřany a snaží se nějak pomoc,“ popsal David Melichar z plzeňské pobočky Českého svazu ochránců přírody. 

Ochotný řidič kamionu zastavil a v reflexní vestě doběhl k místu, kde  labutí rodinka přecházela. „I přes viditelné varování kamionů a evidentní pohyb muže v reflexní vestě u krajnice však nejsou řidiči osobních automobilů v levém pruhu ochotni sundat nohu z plynu,“ napsal dál Melichar.

Pak přišla osudná srážka. Řidič osobního auta v levém, rychlém, pruhu ukončil život čtyř mladých mláďat a samce. Podle ochranářů nezastavil a pokračoval dál. „Řidič kamionu hlídá až do mého příjezdu v příkopu samici s přeraženým křídlem a jedno mládě s rozdrcenou nohou. Než sbalím samici a páté mládě, řidiči osobních vozidel opakovaně rozjíždějí již přejetá mláďata,“ napsal Melichar s tím, že po chvíli na místo dojela i dopravní policie. 

„Přijíždí dálniční policie a půjde sebrat mrtvého samce a seškrábat, co zbylo z mláďat ve středovém pruhu. Páté mládě to vzdává při odjezdu z místa. Samice (jediná přeživší) je převezena na Záchrannou stanici živočichů Plzeň. Již nikdy nevzlétne, bude jí zcela určitě amputováno křídlo a čeká ji osud v doživotní invaliditě,“ popsal ochránce přírody osud zraněné labutě.  

Melichara naštvala reakce mnoha řidičů. „Chápu, že nikdo nechce zbytečně riskovat pro pár ptáků, ale naprosto stejná situace může nastat na dálnici kdykoliv a může se jednat o lidské životy,“ napsal. Podle něj je tohle přitom banální bezpečnostní situace. Stačilo zapnout výstražná světla a přibrzdit tak, aby se řidič vyhnul překážce.

Poděkování od ochránce si vysloužil obětavý řidič kamionu. „Velké díky odvážnému řidiči kamionu! Policii, HZS a SSÚD za snahu pomoci. Pozor, do příjezdu těchto složek je místo nehody fakt ‚o d*žku‘, dokud tedy nezačneme za volantem zas přemýšlet. Šťastnou cestu,“ zakončil. 

TomasLB ( 21. července 2020 05:09 )

vtipálku trapnej...vem si tu labut a běž se do ní udělat, to jedinný tě uspokojí.

kralovna-vsech-mori ( 20. července 2020 23:29 )

Seš stený ho-vado jako ti co je úmyslně zavraždili. Dobytku.

Citronel ( 20. července 2020 21:09 )

Škoda že není video, muselo to byt zábavné.

TomasLB ( 20. července 2020 20:59 )

Tak černej kamionák s řetězy si užil 5 minut slávy....Pro ochránce přírody,tušíte kolik tisíce mrtvých brouků a hmyzu co na dálnici zemře? Tady to zavání stranění jednomu druhu,protože je hezčí a větší....??? Pozor to není lidsky korektní.

Jirik-ta ( 20. července 2020 20:35 )

Přežije jen silnější

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání