O rozhodnutí úřadu informoval spolek Snesitelné bydlení v centru Prahy, který proti tomuto druhu podnikání dlouhodobě bojuje a účastní se různých jednání s vedením Prahy nebo státními institucemi. Právě na posledním jednání s ministerstvem pro místní rozvoj se podle spolku potvrdilo, že na kolaudaci záleží a pro mnoho bojovníků proti Airbnb a dalším platformám by to mohla být poměrně účinná zbraň.

Stavební úřad Prahy 1 nedávno rozhodl, že v jednom z domů na Novém Městě nejsou tyto pronájmy v souladu se zákonem a vyzval vlastníky k nápravě. „Byty jsou ji delší dobu využívány ke krátkodobým pronájmům. Bytové jednotky lze užívat jen k účelu, ke kterému byly zkolaudovány, a to je k trvalému bydlení, nikoliv k poskytování ubytovacích služeb,“ stojí v rozhodnutí úřadu.

Rekolaudace je nutná

Také nařídil, aby vlastníci bytů tento způsob pronájmu přestali provozovat do konce července. Pokud by chtěli ve svém byznysu i nadále pokračovat, musí požádat o rekolaudaci svých prostor na ubytovnu. Z rozhodnutí, kde jsou konkrétní jména a adresy začerněny, lze poznat, že se jedná o pět bytů, z nichž tři vlastní právnické společnosti. „Tedy opět se potvrdilo naše dlouhodobé tvrzení, že na kolaudaci záleží!“ oznámil spolek na své facebookové stránce.

Právě nutnost změny užívání bytů na ubytovnu by mohla znamenat obrat k lepšímu alespoň z pohledu obyvatel centra, i když se zatím nedá říci, jaký bude následující vývoj. Otázkou je, zda půjde hladce změnit užívání bytů na ubytovnu. Spolek k tomu dodává, že se k takové rekolaudaci musí vyjádřit nejen majitelé okolních bytů nebo třeba hasiči a hygiena, ale také pražský magistrát. A právě tam vidí naději, že politici začnou tuto problematiku řešit. Lidé z centra Prahy si již roky stěžují na to, že byznys spojený s krátkodobými pronájmy jejich domy mění v podstatě v hotely.

Chceme regulaci!

Na jejich stranu se alespoň částečně přidala například radní Hana Kordová Marvanová (STAN), která chce, aby stát umožnil pomocí zákona regulaci tohoto podnikání. Nedávno to potvrdila v pořadu Epicentrum, kde zmínila i problematiku rekolaudace. Sama vidí inspiraci v řadě světových metropolí, kde omezení platforem typu Airbnb již nějakou dobu fungují. „Je právem každé obce regulovat si pravidla podle toho, jak je to výhodné pro ni,“ uvedla minulý týden.

Řešení mají i senátoři

Regulaci požaduje i několik pražských senátorů, mezi nimi například Marek Hilšer, David Smoljak nebo Renata Chmelová. Ti se domnívají, že by měl vzniknout zákon, který bude přímo řešit právě krátkodobé pronájmy. „Vznikají různé novely, například živnostenského zákona. Dílčí novelizace mohou vést k tomu, že právo bude nevymahatelné,“ říká Marek Hilšer.

Sám před měsícem představil návrh zákona, podle něhož by obce měly dostat možnost služby typu Airbnb regulovat vyhláškou. Podobný cíl má novela živnostenského zákona, kterou připravil pražský magistrát. Senátní návrh by podle Renaty Chmelové měl posílit roli obcí a stanovit práva a povinnosti provozovatelů ubytovacích platforem tak, aby byla zajištěna férovost v porovnání s hoteliéry, kteří musí splňovat požadavky na ubytovací služby. „V Praze už nejde o sdílenou ekonomiku, ale o šedou,“ uvedla Chmelová na adresu poskytovatelů krátkodobých pronájmů.

Fotogalerie
6 fotografií