Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Školky řeší problém s dvouletými dětmi: Nebude dost chův? Ředitelka přiznala padáky

Autor: Sabina Dračková - 
3. srpna 2020
06:01

Rodiče, kteří počítali s tím, že půjde jejich dvouleté dítě v září do školky, se obávají, jak bude o jejich ratolesti postaráno. Školky už nemají povinnost malé děti přijímat, a tak od státu nedostanou peníze na platy chův, které učitelkám s nejmenšími dětmi pomáhají. Namísto toho se plánuje větší podpora jeslí, ale ta ještě schválena není. V několika mateřinkách tak hrozí, že chůvy, které děti přebalují či krmí, dostanou padáka. Ministerstvo školství ale odkazuje školky na jiné způsoby financování.

Už za měsíc je tady nový školní rok a do mateřských škol i letos zavítají poprvé ti nejmenší. Není ale jisté, kdo se o ně bude starat. Na chůvy totiž dost možná nebudou peníze, popsala Blesk Zprávám ředitelka mateřské školy Srubec Petra Gregorová.

Chůvy jsou ve školkách často nepostradatelnými pomocnicemi učitelek. Ty samotné mají na starost průměrně 23 dětí. Často však až 28 dětí. Péče o malé děti je navíc časově náročná a nad rámec možností učitelek. Chůvy pomáhají malým dětem s jídlem, často je i přebalují a ukládají ke spánku. Ze zhruba pěti tisíců školek jich služeb chův využívá okolo devíti set.

Zápis v květnu, „utažení kohoutku“ v červenci, vadí ředitelce

Jak ředitelka říká, školky očekávaly, že bude od září platit vyhláška o tom, že peníze ze státního rozpočtu půjdou. To bylo schváleno ještě za někdejší ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). „Teď zjistili, že by je to stálo šílené peníze, asi miliardu, tak to rychle zrušili,“ myslí si ředitelka školky Srubec.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Vadí jí hlavně to, že ke zrušení došlo až v červenci. „Přitom zápisy jsou ze zákona v květnu, a to jsme ty děti nabrali,“ popisuje nepraktické načasování. „Já jsem teď od září vzala 18 dvouletých dětí, takže vlastně celou třídu,“ říká Gregorová s tím, že peníze na chůvu má z dotací jen do konce srpna. Proto přiznává, že v její mateřské školce tak zřejmě děti budou bez chůvy.

Učitelky teď budou muset pořád s dětmi chodit na záchod, ty malé dětičky tam mají i nočník, některé mají plínku,“ popisuje. Malé děti také nezvládnou dostatečně udržet pozornost jako ty starší, takže se jim o to víc musí učitelky věnovat. Problém taky vidí u společných vycházek.

Chůvy v obecních mateřských školách berou průměrně okolo 19 tisíc hrubého měsíčně. Jako nepedagogické pracovnice totiž spadají do 5. platové třídy. „Ale průměrný plat zvyšují další nepedagogičtí zaměstnanci, takže ve skutečnosti to bude méně,“ doplňuje předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Na tento i další problémy v předškolním vzdělávání upozorňuje petice spolku Pedagogická komora. Tu zatím podepsaly přes tři tisíce rodičů a pedagogů a probírala se i v Senátu.

Otevřený dopis pedagogů mateřských škol k situaci v předškolním vzdělávání se řešil na půdě Senátu. Otevřený dopis pedagogů mateřských škol k situaci v předškolním vzdělávání se řešil na půdě Senátu. | Jaromíra Vítková (KDU-ČSL)

Školky malé děti přijímají, i když nemusí

Možnost poslat do školky dvouleté dítě je dobrovolná. Využívají ji tisíce rodičů, v posledním školním roce takto v mateřských školách bylo přesně 42 540 dvouletých dětí. Školky ale nejsou povinné děti přijmout. „Povinnost mateřských škol přijímat do mateřských škol dvouleté děti byla zrušena v roce 2018 /s účinnosti od roku 2020/ poslaneckým návrhem novely školského zákona,“ upřesňuje mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

A ministr školství Robert Plaga (za ANO) i proto teď podepsal vyhlášku o předškolním vzdělávání, podle které stát nebude školkám na chůvy dávat peníze.

I tak ale školky malé děti přijímají. Často na tom mají zájem zřizovatelé. To jsou nejčastěji starostové obcí. Možnost také vyhovuje rodičům, kteří potřebují brzy, třeba alespoň částečně pracovat. Tam, kde mají dostatečnou kapacitu, tak většinou děti, kterým ještě nebyly tři roky, berou.

Podle údajů, které ministerstvo školství Blesk Zprávám poskytlo, mateřinky přijímají dokonce i děti, které nemají ještě ani dva roky. Ve školním roce 2016/17 jich přijali úplně nejvíc - 950. Počet dvouletých dětí, které rodiče dávají do školy, se také rok od roku zvyšuje.

V Česku se rozšíří jesle

„Pro další děti pod 3 roky mohou rodiče využívat dětské skupiny, které jsou určeny pro děti od 1 roku věku,“ doplňuje Plagova Lednová. Na platy pracovnicím v dětských skupinách se dají peníze získat skrze ministerstvo práce a sociálních věcí vedené Janou Maláčovou (ČSSD).

„Mateřské školy mohou ve svých prostorách zřídit dětskou skupinu pro děti od 1 roku dle zákona č. 247/2014 Sb., ve které osoby s profesní kvalifikací chůvy mohou působit jako pečující osoby,“ nabízí mluvčí ministerstva práce Kristýna Křupková, ale zároveň upozorňuje: „V současné době však již není vyhlášena výzva z tohoto programu na podporu budování či provozu nových dětských skupin, očekáváme tuto možnost opět až v roce 2022 z nového operačního programu.“

Vláda však před několika dny schválila, že se v Česku znovu rozšíří jesle, které nahradí dětské skupiny. Ty by měly v nynější podobě přestat existovat do konce srpna 2024. Jesle by měly být pro děti od půl roku do tří let. Na místo pro potomka rodičů, kteří pracují či studují, by přispíval stát. Podle plánu by měl zákon začít platit od poloviny příštího roku.

Ministerstvo školství vzkazuje: Použijte evropské peníze

Plagův resort však připomíná, že možnosti, jak chůvy pro děti mladší tří let zaplatit, tu stále jsou. Pomoct školkám můžou dotace z Evropské unie. „Mateřské školy mají i nadále možnost využívat v případě potřeby personální podporu, a to chůvu z Šablon. Na aktuálně vyhlášené Šablony III je alokována částka celkem 3 miliardy Kč,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

V parametrech dotace je i role chůvy přesně specifikovaná a podle popisu ideálně vyhovuje tomu, co české školky zrovna potřebují: „Chůva v mateřské škole bude pomáhat pedagogickému pracovníkovi s péčí o dvouleté děti, a to zejména v oblasti sebeobsluhy dítěte, zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví a individuálních potřeb dítěte.“

Dotace mají háček

Využít evropskou dotaci „zkusí“ podle svých slov i ředitelka Gregorová. „Jenže když to podáte teď v červenci, tak peníze dostanete až někdy v listopadu, či prosinci, my bychom to potřebovali od září,“ popisuje.

V dotačním titulu jsou však stanovené i některé podmínky. Dvouleté děti musí být ve školce alespoň dvě. Věku tří let můžou dovršit nejdříve ve 2. pololetí školního roku, během kterého děti do mateřské školy nastoupí. 

Háček může být také v tom, že evropské dotace nelze čerpat na děti, kterým nebudou dva roky po celou dobu. „Těch je téměř 25 tisíc. Kdyby šly peníze ze státního rozpočtu, bylo by možné chůvy zajistit i k těmto dětem,“ podotýká předseda spolku Pedagogická komora Radek Sárközi.

Ministerstvo školství také upozorňuje, že reformou financování regionálního školství, která vstoupila v platnost 1. ledna 2020, jsou finanční prostředky v mateřských školách stanoveny na pedagogickou práci realizovanou pedagogickými pracovníky.

To znamená, že už neplatí, že školy a školky dostávají peníze tzv. „na dítě“. „Od 1. ledna 2020 tak na základě reformy financování nedostává mateřská škola finanční prostředky podle počtu dětí, ale v závislosti na vykázané pedagogické činnosti,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Kdo přijme malé děti, bude mít výhodu

Plagův resort také od začátku blížícího se školního roku přišel s novinkou. „Od 1. září 2020 podle novely vyhlášky o předškolním vzdělávání platí, že se za každé zařazené dítě mladší 3 let snižuje do doby dovršení 3 let věku dítěte nejvyšší počet dětí ve třídě, a to o dvě děti,“ řekla Blesk Zprávám Lednová.

To znamená, že čím více dvouletých dětí školka přijme, tím méně jich učitelky budou mít na starost, což by jim mohlo výrazně pomoci. „Postupně lze snížit nejvyšší počet dětí ve třídě nejvýše o 6,“ zmiňuje limitaci výhody mluvčí resortu. 

Novinka sice začne platit až letos, ví se o ní ale už od roku 2016, kdy byla přijatá. Nemělo by se tak teď stát, že pro starší děti nebude ve školkách dost míst. „Zřizovatelé měli 4 roky čas se na nový požadavek připravit například rozšířením kapacit mateřských škol tak, aby mohly být 2leté děti přijímány do mateřské školy a zároveň měly vytvořené vhodné podmínky,“ dodává Lednová. Podle ní mají mateřské školy i nadále při vzdělávání i 2letých dětí ze strany MŠMT finanční i personální podporu.

hejhej ( 3. srpna 2020 14:29 )

Pro děti do 3 let, když šly matky do práce ( mateřská byla daleko kratší než nyní) byly jesle, které byly po r. 1989, jako mnoho funkčních institucí zrušeny. Pomalu a za mnohem horších podmínek se bude mnoho věcí vracet.

kralovna-vsech-mori ( 3. srpna 2020 10:14 )

Jasně. Matky nasrtkají dvouleté ratolesti do školek a dál si budou válet doma ty své tlusté pérdele.Pro přijetí do školky by měla být jasná kritéria. Dítě bez plen, musí umět mluvit a musí se umět obléknout a zavázat boty. Matka bude chodit do práce a každý půlrok přinese potvrzení od zaměstnavatele, že je zaměstnamá a kolik směn v odpracovala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa