Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemřel skautský odbojář Miroslav Kopt (†85): Estébáci mu vykopali zuby!

Autor: chal - 
20. července 2020
14:01

Konfederace politických vězňů na své facebookové stránce zveřejnila smutnou zprávu o úmrtí protikomunistického odbojáře Miroslava Kopta (†85). Pan Kopt si za svou činnost odpykal šest let vězení, během kterých mimo jiné pracoval v uranových dolech u Jáchymova.

Ve věku 85 let v úterý 14. července zemřel rodák z pražských Kobylis a politický vězeň Miroslav Kopt. Svůj život zasvětil skautingu, za minulého režimu se také zabýval odbojovou činností, kvůli které byl odsouzen k deseti letům vězení za vlastizradu.

Miroslav Kopt vyrůstal na dohled od kobyliské střelnice, kde nacisté popravovali odbojáře, v rodině s demokratickou tradicí. Po komunistickém převratu v roce 1948 tehdy 13letému Miroslavu Koptovi přišlo samozřejmé nebýt nečinný, a tak začal tisknout a šířit protikomunistické letáky.

V tom samém roce se také začal angažovat v zakázaném skautu, kde potkal podobně smýšlející lidi. „Já jsem opravdu tu odbojovou problematiku bral vážně. Pro mě to nebylo nějaký dobrodružství. Mnohdy jsem kvůli tomu sklidil posměch, ale mně to nevadilo,“ uvedl v roce 2017 pro Paměť národa.

Pro svou činnost byl pan Kopt poprvé odsouzen v roce 1952 na šest měsíců odnětí svobody, díky amnestii ale do vězení nenastoupil. Za další dva roky už takové štěstí neměl. StB se dostal do rukou jeden z členů ilegální skupiny, který nevydržel brutální výslech a sdělil vyšetřovatelům jména, mezi nimi i Miroslava Kopta. Ten byl také zatčen a mučen při výsleších, příslušníci StB mu vykopali zuby.

Za velezradu pak dostal deset let vězení, ze kterých si odpykal šest let, z toho velkou část pracoval v uranových dolech u Jáchymova. I tam ale Miroslav Kopt pokračoval v odbojové činnosti a spolu s ostatními vězni se úspěšně pokoušel o zpravodajskou činnost.

Po propuštění v 60. letech se opět věnoval skautingu a díky stykům se zahraničními organizacemi do Československa pašoval zakázanou literaturu. Po převratu nastoupil ke kontrarozvědce. Poslední rozloučení s Miroslavem Koptem se uskuteční v pátek 24. července od dvou hodin ve strašnickém krematoriu.

Vzpomínky pamětníků pocházejí ze sbírky Paměť národa, kterou spravuje obecně prospěšná společnost Post Bellum díky podpoře soukromých dárců. Podpořit ji můžete i Vy drobnou částkou nebo vstupem do Klubu Paměti národa na www.pametnaroda.cz.

Jirik-ta ( 20. července 2020 16:04 )

to je pravda.

Zobrazit celou diskusi