Potěžkat dělovou kouli, zjistit, jak funguje křesadlo a jak se vyráběl střelný prach, můžete v interaktivní expozici nově otevřeného návštěvnického centra opevnění Šance v Mostech u Jablunkova. Kdo by se chtěl o areálu, jenž navštívil i císař Josef II., dozvědět více, může se vypravit na prohlídku s průvodcem. 

Břidlicový důl 

Ta vás čeká i na druhé novince Technotrasy. Flascharův důl v Odrách je teprve druhým přístupným břidlicovým dolem v Česku! Zažijete zde absolutní tmu i ticho a milovníci špetky adrenalinu budou moci zdolat dvacetimetrový spojovací komín po žebřících. Po prohlídce si můžete na památku vyštípat srdíčko z břidlice speciálními nůžkami. 

Fajne léto si užijete i na dalších místech Technotrasy. Třeba 25. 7. si v Kosárně Karlovice můžete zkusit naklepat kosu či uplést košík z pedigu. Těšit se také můžete na soutěžní stezku či živou muziku. 

Živá swingová hudba dokreslí i prvorepublikovou atmosféru Fajneho léta na Osoblažce. To se na úzkokolejce z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy koná 1. srpna. 

Vodní mlýn 

Pokud 5. září navštívíte Vodní mlýn Wesselsky, vyzkoušíte si řídit koňmi taženou bryčku, předení vlny, tkaní na hřebenovém stavu, kovářské umění a spoustu dalšího. 

A soutěžní hádanka na konec: Jak se jmenuje kanál na řece Moravici, který nechal postavit přítel samotného Edisona? Odpověď zašlete do 31. 8. na e-mail technotrasa@mstourism. cz, dostanete se do slosování í o skvělé ceny! Nápověda: Odpověď naleznete na www.technotrasa.cz 

Fotogalerie
11 fotografií