Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Naděje pro dovolenkáře: Do Tuniska za pár týdnů, věří Petříček. A co Egypt a Turecko?

Autor: Jakub Veinlich - 
20. července 2020
05:00

Česko se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) stále snaží dojednat možnost neomezeného cestování do Tuniska. To je oblíbenou letní destinací řady Čechů. Jasno má být podle šéfa české diplomacie během několika týdnů. V případě Turecka nebo Egypta je ale skeptický. V rozhovoru pro Blesk Zprávy ministr promluvil také o situaci v Moravskoslezském kraji, pravidlech pro pendlery nebo o pozici šéfa zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO).

Pane ministře Tomáši Petříčku. Lidé stále zvažují, kam a jestli vyrazit na dovolenou. Oblíbené destinace, jako je Turecko, Egypt nebo Tunisko, jsou ale stále na seznamu rizikových zemí. Kdy by se mohla situace změnit?

V případě těchto zemí se zatím situace nemění. Vycházíme z toho, že existuje evropský seznam bezpečných států mimo EU, na kterém je v tuto chvíli například i Tunisko. S tuniskou stranou chceme jednat, jestli bychom recipročně v příštích týdnech nemohli ta omezení uvolnit. V případě Egypta a Turecka zatím sledujeme tu epidemiologickou situaci a budeme postupovat ve spolupráci s ostatními státy EU.

Video  „Do Egypta bych neletěl,“ zmínil Maďar. Blesku popsal jejich zdravotnický systém  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Čili zatím v Tunisku stále platí opatření, že pokud přiletíte na hotel, můžete jezdit pouze na organizované zájezdy, pokud přiletíte sám ať už na dovolenou či za příbuznými, musíte strávit 14 dní v karanténě. Tak, jak to máte uvedené na webových stránkách ministerstva?

Ano, zatím toto opatření i nadále platí. Tunisko nás stále ještě ponechalo na seznamu rizikovějších států, ale jednáme o tom, aby se ta situace změnila. Podle čísel to vypadá dobře. Pokud Tunis odstraní svá opatření, tak bychom ho i my mohli zařadit na seznam bezpečných států.

Kdy předpokládáte, že by k té změně mohlo dojít?

Počkejme, jak se ta jednání budou vyvíjet. Myslím ale, že by to mohlo být v následujících týdnech. Naše podmínky o reciprocitě už jsme jim také oznámili.

Špatná komunikace

Když se podíváme na to, jaká je teď situace v Moravskoslezském kraji, mají některé státy tendenci zhoršovat označení České republiky a přeřazovat ji do skupiny méně bezpečných zemí?

Kromě těch zemí, které už tak učinily, tam se jedná o dvě baltské země, tak nemáme informace, že by některý ze států EU přehodnocoval pravidla pro cestování s Českou republikou. A jsem rád, že i Slovinsko Moravskoslezský kraj také zařadilo se zbytkem republiky na ten zelený seznam.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Co říkáte vlastně na situaci v Moravskoslezském kraji, kde od pátku s okamžitou platností začala platit povinnost nosit roušky a další opatření?

Je potřeba říct, že to není jen problémem České republiky, i v jiných částech Evropy dochází znovu k nárůstu počtu nových případů, zmínil bych například Rakousko, Španělsko a další země. Pro nás je ta situace na severní Moravě velmi nepříjemná. Především kvůli těm rozhodnutím, která byla učiněna z minuty na minutu, ukazuje to, že bychom měli změnit a zlepšit komunikaci s veřejností.

Vy jako vláda?

V tomto případě se jednalo o rozhodnutí Krajské hygienické stanice. Nevím, jestli pan ministr dopředu věděl, že k tomuto kroku dojde, ty informace jsou protichůdné. Situace ale není nová, víme už několik týdnů, co se zejména na Karvinsku děje. Proto říkám, že by se taková rozhodnutí měla vyhlašovat tak, aby měli lidé šanci se na něj dostatečně připravit, aby to nebylo s okamžitou platností, aby tam byla nějaká předvídatelnost.

Vojtěcha ať si řeší ANO

V neděli jste ve vysílání CCN Prima NEWS říkal, že by situace na Ostravsku, zejména kvůli těm rychlým opatřením, mohla být v pondělí jedním z bodů jednání koaličních špiček. Co by mělo podle vás po té schůzce zaznít jako východisko?

Vnímám kritiku ze strany sociální demokracie v Moravskoslezském kraji, kteří byli tímto krokem zaskočeni, a především bychom se měli bavit, jak dál s chytrou karanténou, jak zajistit, že tato lokální ohniska nákazy nepřerostou v nějaké komunitní šíření, abychom zajistili, že lokální ohniska budou pod kontrolou. Ale je to především věc předsedů koaličních stran (Andreje Babiše (ANO) a Jana Hamáčka (ČSSD) – pozn. redakce), jestli to bude předmětem jednání koaliční rady.

Byť sám říkáte, že si vzájemně do personálních otázek v rámci koalice nemluvíte. Nicméně, zvládá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tu situaci? Nebo by měl odstoupit či být odvolaný, tak jak na Primě několikrát zmínil například místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra?

Je to skutečně záležitost, kterou by si mělo vyhodnotit hnutí ANO, které má rezort zdravotnictví v kompetenci a má také hejtmana Moravskoslezského kraje (Ivo Vondráka – pozn. redakce). Já respektuji základní princip fungování koalice a to je, že personální záležitosti jsou v rukou jednotlivých koaličních partnerů.

Obracel se na Vás například ministr zahraničí Polska, které sousedí s Moravskoslezským krajem?

Z Polska jsme nedostali žádné dotazy ohledně situace v Moravskoslezském kraji. I v polském Slezsku řešili v uplynulých týdnech zvýšený počet nových případů. Průběžně ale komunikujeme se všemi partnery, není to jen otázka Polska.

Počítáte s tím, že by se v příštích dnech mohla ještě zpřísňovat situace na hranicích, například ve vztahu k pendlerům, kteří jezdí pracovat do Polska, či polští pracovníci k nám?

V tuto chvíli není žádný návrh, jak omezovat pendlery. Věřím, že se nám podaří najít cestu, jak zajistit trasování a omezit dopady na pracující, abychom nemuseli znovu zavádět opatření, jaká byla platná v průběhu jara. Samozřejmě ta rizika zde jsou a je potřeba s tím pracovat. Ale na jaře byl ten dopad na lidi, kteří jezdí pracovat do zahraničí, velký, a jsem rád, že se poměrně rychle podařilo opět plně obnovit jejich cestovaní, tak aby mohli jezdit normálně do práce.

Na dovolenou raději po Česku

Takže nepředpokládáte, že by se v nejbližší době mohla situace na hranicích opakovat?

To, co se zavádělo v březnu nebo v dubnu, už by se podle mého opakovat nemělo.

Platí stále to, že by lidé měli zvažovat raději dovolenou po České republice?

Cestovat do zahraničí dnes je možné. Doporučil bych ale preferovat, nebo upřednostnit dovolenou ve státech Evropské unie. Mimo Unii stále přetrvává řada komplikací a omezení, ale pokud někdo chce mít klidnou dovolenou a nechce se stresovat z toho, že by se pár dní před odjezdem mohly změnit podmínky pro cestování, tak je rozumnější zůstat v Česku.

Více o cestování do zahraničí během pandemie koronaviru čtěte ZDE >>>

beztedoprdele ( 21. července 2020 06:42 )

Špíny a nečistoty je všude v těch státec­h,Egyp­t,Tu­nisko, Řecko, dokonce i v Dubaji na okrajích města,jakmile je sem pustíme,bude naše země další odpad jejich způsobu života,oni neumí jinak žít a my na to budeme jen hledět.To jsou lidé, kteří se nikdy nepřizpůsobí. Tudíž nebrat a posílat zpátky a o práci opravdu nemají zájem, jen brát. Je to verbeř a lidská prasata,poznala jsem to na vlastní oči. Tak nemažte lidem med kolem úst o jejich pracovitostí.

montevideo ( 20. července 2020 14:16 )

Ta fotka v tom kolečku je děsivá

bjuno ( 20. července 2020 07:48 )

Debil a je to tu natotata zpátky, to už může ministerstvo zahraničí organizovat dovolené v Italii , ve Španělsku a v Portugalsku, místo aby lidi mírnil tak je povzbuzuje jako by byla zahraniční dovolená vrchol extáze bez které se nedá přežít....

hahans ( 20. července 2020 07:24 )

Hamáček si ho podrží až do voleb. Je zřejmé, že se ČSSD vyčerpala a prostě nikoho lepšího nemá !

hahans ( 20. července 2020 07:22 )

Stačí si položit otázku, jak dalece je pro každého našeho občana životně důležité, jet letos do zahraničí ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa