Při průzkumu zadního traktu secesního domu se výzkumníkům ze společnosti Archaia podařilo odkrýt řadu unikátních předmětů. Kamennou pec, dlažbu, základy stavení nebo vápennou jámu.

„Nejcennější pro nás byla pec na vápno, vápenná jáma ze 13. století. Je rozsáhlá, lidé tedy asi potřebovali vápno pro velkou stavbu v blízkosti,“ svěřila se výzkumnice Lenka Sedláčková.

Zhruba v této době, v polovině 13. století, také udělil přemyslovský král Václav I., Brnu městská privilegia.

Neznámý středověk

Vědci byli vzhledem k stáří odkrytých vrstev při průzkumu dvorku mimořádně důkladní. „Našli jsme i část topeniště potravinové pece z 15. století," upozornila Sedláčková.

Archeologům se zároveň podařilo nad středověkým terénem vykopat i stavby z 18. století se systémem kanálů. Místo vzácného nálezu, kde nyní stojí soukromý secesní dům ze začátku 20. století, tehdy přiléhalo těsně hradbám.

Zjištění, jak centrum města ve 13. století vypadalo, jsou mimořádně cenná. Podoba středověkého Brna z této doby totiž není přesně ani úplně zmapována.

Středověké Brno pilně recyklovalo

Konkrétní předměty, patřící středověkým Brňákům, se moc neobjevují. Tehdy se vše, co šlo, totiž recyklovalo. „Když se nějaký železný předmět rozbil, spravil jej kovář, nebo jej nebo využil jako surovinu pro další výrobek,“ popsala archeoložka. Přesto občas vykoupou hřebíky nebo mince, které asi měštěnínům či nádeníkům vypadly z kapes.

Brno mělo 8 000 obyvatel

Kolem roku 1200 přišli do Brna němečtí, rakouští a valonští osídlenci. V 30. letech 13. století vzniklo historické jádro, sevřené v hradbách. Roku 1243 udělil král Václav I. Brnu městská privilegia. Právní řád byl odvozen od rakouských měst Enže a Vídně. Špilberk založil až v 70. letech 13. století Přemysl Otakar II. V té době zde žilo 8 000 obyvatel.

Fotogalerie
11 fotografií