Půl hodiny před zahájením se na plácku před síní začali scházet první truchlící. Skromná skupinka mezi sebe postupně začala vítat další hosty, kteří slavnému herci přišli vzdát hold. V osazenstvu nechyběl herec a Matyášův dobrý přítel Antonín Hardt (84), bývalý prezident herecké asociace Jiří Hromada (62) nebo herec a dabér Dalimil Klapka (87).

A právě ten svou smuteční řečí obřad ve stanovený čas 11:15 zahájil. V zaplněné obřadní síni, jíž vévodila rakev, obklopená šesti věnci se vzkazy od nejbližších, jeho hlas zvučně rezonoval a budil silné emoce.

„Sváťa se zapsal hluboko do srdcí svého obecenstva. Často jsme se setkávali na veřejných generálkách pražských divadel. Slyšet ho vzpomínat na zážitky z hraní, na rodinu, na fyzickou práci, to byl zážitek. Navždy zůstane v mé paměti. Díky za tvé přátelství, za lásku milované rodině i našemu hereckému kroužku,“ dojímal se Klapka.

Jakmile dohrála píseň Jany Kirschner Pokoj v duši, ujal se mikrofonu stávající prezident herecké asociace Ondřej Kepka (50). Zavzpomínal na Svatoplukův jedinečný talent a neotřelý styl hraní, kterým ozvláštnil všechny své filmy. „Byl velkou filmovou a televizní hvězdou, choval se obyčejně, tak jako tehdy na natáčení. Uměl toho hodně, jako to velké osobnosti umí.“

Hosté se během obřadu vrátili o mnoho let zpátky a v sestřihu zavzpomínali na Matyášovy nejvýraznější a nejvýznamnější filmové a televizní role. Nechyběl průkopnický redaktor Holan z 30 případů majora Zemana, první výrazná role coby pilot Pavel Kolár v dramatu Nebeští jezdci nebo doktor Junek ve sci-fi Akce Bororo.

VIDEO: Výbuch v Praze zasáhl herečku Steimarovou, matku Polívkové! A Hryc řekl, kdo mu zachránil život

Video
Video se připravuje ...

Výbuch v Praze zasáhl herečku Steimarovou, matku Polívkové! A Hryc řekl, kdo mu zachránil život Bára Horáková, Lukáš Červený

O Svatoplukově dobrosrdečnosti se rozpovídal Pavel Nečas (54), známý ze seriálu Vinaři nebo Okresní přebor. Když začínal s hraním, byl to Matyáš, kdo si ho vzal pod ochranná křídla. „Měl jsem své první angažmá v Olomouci a on tam hrál samé hlavní role. Byl jsem vyplašený. Vzal mě na oběd a zeptal se mě, jestli mám kde spát. Odpověděl jsem, že nemám. Takže dneska přespíš u mě, řekl mi. Podal mi pomocnou ruku, stejným způsobem, jako když vám ji podá láska vašeho života.“

Bývalého prezidenta herecké asociace Jiřího Hromadu zase na Matyášovi zaujala jeho odhodlání vyléčit se z alkoholové závislosti, často jdoucí ruku v ruce s profesí herce. „Každý z nás se může setkat s něčím, čemu nemůže odolat. Zvrátit ten stav, to je úctyhodné. Ne každý to dokáže,“ uvedl.

Smrt herce s velkým H neunesl ani Tomáš Magnusek (36), jenž s Matyášem v roce 2014 natáčel seriál Stopy života. „Byl to hrozně skromný člověk a na role se připravoval, i když mu bylo 84 let. Byl to profesionál. Dal mi hrozně moc jako člověk. On tou rolí žil… byl báječný,“ rozslzel se. „Myslel jsem, že tu bude do stovky,“ dodal smutně.

Svatopluk Matyáš se narodil 18. října 1929 v Radslavicích na Přerovsku. Sen o herectví ho nedoprovázel od útlého věku a trvalo chvíli, než objevil své pravé poslání. Vyučil se řezníkem, ale práce jako taková ho nenaplňovala a chtěl zkusit jiný obor – medicínu. Kvůli kádrovým důvodům ho ovšem na univerzitu nepřijali. Nakonec začal objevovat kouzlo vystupování. Divadelní fakultu AMU absolvoval v roce 1956 pod vedením Radovana Lukavského (†88). Jeho spolužáky byli Luděk Munzar (†85) či Jiřina Bohdalová (89). Tentýž rok zahájil svou kariéru v divadle i filmu.

Po několika malých a dnes dávno zapomenutých filmech na sebe v roce 1968 upozornil ve válečném dramatu Nebeští jezdci. Poté následovaly role ve snímcích Setkání v červenci či Akce Bororo a seriálech Kamenný řád, Přátelé Zeleného údolí a v neposlední řadě 30 případů majora Zemana, kde ztvárnil televizního redaktora Ivo Holana, jehož sledovala kontrarozvědka. Objevil se hned ve dvou dílech. Začátkem 21. století se pak Matyáš objevil v několika posledních malých rolích v seriálech On je žena nebo Ulice.

Co se týče rodinného života, s tanečnicí Věrou Benšovou (†77), dcerou slavného architekta Adolfa Benše, prožil v manželství krásných 50 let až do její smrti v roce 2008. Spolu měli jedinou dceru Alenu a díky ní se stal loni Svatopluk již dvojnásobným dědou.

Zpráva o jeho smrti obletěla republiku 10. července. Matyáš podle dcery zemřel ve spánku, pravděpodobně na mrtvici. „Tatínek zemřel v domově seniorů v Bořanovicích. Líbilo se mu tam. Poslední dny ale najednou hubl, byl bledý a špatně se mu dýchalo. Už nyní mi chybí. Prodělal zřejmě mozkovou příhodu, odešel pokojně ve spánku,“ prozradila Blesku.

VIDEO: Gregorová se zbavuje majetku po Brzobohatém! A problémy Witowské v televizi kvůli známosti

Video
Video se připravuje ...

Gregorová se zbavuje majetku po Brzobohatém! A problémy Witowské v televizi kvůli známosti Bára Horáková, Lukáš Červený