Kvůli pandemii koronaviru panují v Národní technické knihovnu (NTK) stále zpřísněná bezpečnostní opatření. Z tohoto důvodu stále není možné zakoupit si jednorázový vstup, který zájemcům umožňoval prohlédnout si tuto architektonicky velmi zajímavou budovu, která navíc získala několik prestižních architektonických ocenění.

Prohlídky zdarma pro všechny

„Komentované exkurze nabízíme běžně zdarma jen studentům středních, vyšších odborných a vysokých škol nebo pracovníkům výzkumných a vývojových pracovišť, knihoven a informačních center,” vysvětlila Michaela Pánková, která má v NTK na starosti komunikaci s veřejností a provází zájemce o exkurzi.

„V ostatních případech je prohlídka zpoplatněna. Půlhodinová prohlídka stojí 1 500 korun, prohlídka dlouhá hodinu a půl pak vyjde na 3 000. Nyní se však podmínky mění, protože kvůli situaci z posledních měsíců se do knihovny dostanou pouze registrovaní uživatelé. Vstup na jednorázový lístek není možný,“ dodala Pánková.

O historii i architektonických zajímavostech

Během exkurze se návštěvníci seznámí s historií a nabízenými službami NTK, prohlédnou si architekturu nové budovy a dozvědí se mnoho zajímavostí. Uvidí například věrnou kopii dekretu z roku 1717, kterým zemské stavy jmenovaly Ch. J.  Willenberga prvním stavovským profesorem inženýrství, čímž položily základy dnešní ČVUT i NTK.

Na své si přijdou i milovníci moderní architektury. Tato neobyčejná stavba ve tvaru zaobleného čtverce má rozměry 75x75 metrů a navrhlo jí velice uznávané studio Projektil architekti. Autorem vizuálního stylu a infosystému v celé budově včetně značek a popisků jednotlivých místností byl Petr Babák, vystupující pod značkou Laboratoř.

Video
Video se připravuje ...

Automatické vracení knih Přístroj knihy sám roztřídí podle toho, ze kterého patra a části kniha je Veronika Foltová

„Budovu NTK jsme v Laboratoři pojali jako technickou učebnici. Najdete v ní řadu technických informací. Tak třeba barevné podlahy jsou věrnou kopií technické mapy průhybů stropních konstrukcí (červená barva znamená minimální průhyb / největší tlak, tj. nad sloupy a kotvicími prvky, modrá barva největší průhyb, tedy nejmenší tlak). Ale zakomponovali jsme sem i trochu nadsázky a dokonce kousky informační poezie. V Budově jsou však i skryté technické informace a není jich málo. Stačí jen hledat,“ popsal Petr Babák.

Kresby od dětí? Ne, od rumunského malíře

Za pozornost určitě stojí i kresby na ochozech od rumunského novináře a výtvarníka Dana Perjovschiho. „Když jsem pan Perjovschi přišel poprvé, všude bylo ještě spousta dělníků a stavba nebyla ani zdaleka hotová. Dělníci si na betonové zdi a po ochozech psali různé značky, což rumunského umělce natolik oslovilo, že se tím nechal inspirovat a v podobném duchu připravil i kresby, které zkrášlují ochozy,“ vysvětlila Pánková

„S nadsázkou také často říkal, že byl první, kdo knihovnu pořádně uklidil. Bylo zde po stavebních pracích spoustu prachu a on si musel stěny vždy nejprve otřít, aby na ně mohl malovat,“ dodala.

Prohlídky určené široké veřejnosti jsou naplánovány od 16. července na každý čtvrtek v 10 hodin, zájemcům stačí se dostavit vždy v 9:50 před Ballingův sál v přízemí budovy (vchod NTK4).

Fotogalerie
24 fotografií