Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nemocný konečník, vagina nebo prsa? Nemlčte, říká psycholožka Laura Janáčková

Laura Janáčková
21. července 2020 | 06:00

Mnohé zdravotní potíže máme v hlavě často zařazeny v kolonce tabu. Jenže když o nich nemluvíme, tak je ani neřešíme. A to je nebezpečné. Proto jsme si s psycholožkou Laurou Janáčkovou povídaly, jak taková tabu jednou provždy rozseknout a zachránit si zdraví, někdy i život.

Mnozí z nás zbytečně mlčí o svých zdravotních problémech – jako by se za ně styděli. Právě stud a obava z odsouzení okolím brání lidem sdílet i poměrně běžné potíže, jako jsou hemoroidální onemocnění nebo únik moči. Výsledkem bývá odkládání návštěvy lékaře a zhoršování obtěžujících příznaků. „Lidé neumí otevřeně mluvit o svých bolestech, starostech a vážných nemocech,“ upozorňuje psycholožka Laura Janáčková. 

Jak moc jsou v nás zdravotní tabu zakořeněná?

Mluvit s lékařem o intimních problémech může být pro některé pacienty velmi těžké. Důvody jsou stud, strach a špatný pocit ze zásahu do vlastního soukromí. Situaci zhoršuje předchozí negativní zkušenost. Nebo to, že lidé k lékaři prostě necítí důvěru. Tabuizace je nejjednodušším řešením pro pacienta a okolí, není ale řešením.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Zdena Lacková
Video se připravuje ...