Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Počasí na houby: Rostou víc v Čechách, nebo na Moravě a co se teď sbírá? Šéf mykologů radí

Autor: ČTK - 
16. července 2020
12:10

Letošní houbařská sezona v Česku je zatím lepší než v minulých zhruba čtyřech letech, kdy bylo sucho. Nicméně s koši plnými hub se lidé z každého lesa vracet nebudou, v některých místech je třeba houby hledat. Navíc situace se s ohledem na aktuální počasí mění. Nyní o něco více rostou houby na Moravě než v Čechách.

Jak porostou v dalších prázdninových týdnech, nelze říci, protože „počasí se předpovídá špatně a růst hub ještě hůř,“ řekl dnes ČTK předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

„Letošní rok je lepší, ale pro ty, co jsou skromnější. Samozřejmě se stane, že v některých místech je hub na koše,“ uvedl Landa.

Hříbky a ryzce

Podle něj je současný výskyt hub mozaikovitý, na řadě míst jich roste hodně, a naopak na mnoha jich je podprůměrně.

Houbaři nyní mohou najít hřibovité druhy jako hřiby plstnaté, dubové nebo smrkové, holubinky, ryzce či muchomůrky růžovky. Vedle toho rostou ale i jedovaté muchomůrky tygrované a objevuje se nejedlý hřib kříšť. Období pečárek a bedel podle Landy už pominulo.

Video  Mykologové: Sbírejte jen ty houby, které znáte a které jsou zdravé  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Na Moravě hub přibylo

Proti předchozím suchým rokům bylo podle mykologa nadprůměrně hodně hub zejména na přelomu června a července, v uplynulých dvou týdnech už rostou o něco méně. Růst zeslábl mimo jiné v Praze a okolí, v Brdech, na Rakovnicku, Mladoboleslavsku nebo na Vysočině.

Naopak na Moravě hub přibylo. „Nynější vlhkost nám ale dává předpoklad, že vždycky něco najdeme,“ doplnil Landa.

Veverka narušila natáčení růstu hub v „super pomalém“ přímém přenosu spolu s Mall.TV. Jeden hříbek si čiperné zvířátko nad ránem utrhlo a odneslo. Podívejte se na celý záznam veverčina útoku!

sorgedoktor ( 16. července 2020 15:24 )

Snad byste mohli byt konkretnejsi. Na Vysocine mezi Netinem a Radostinem rostou heiby. Ale kdo to tam nerzna, to jsouu pak mertve kilometry..

Zobrazit celou diskusi