Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Těžké časy: Povodně vyhnaly z domovů milion lidí. A rekordní počty obětí viru v Indii

Autor: ČTK - 
16. července 2020
11:37

S monzunovými dešti opět přišly povodně a zaplavily rozsáhlé oblasti hustě obydlené východní Indie. Donutily více než milion lidí opustit domovy. Země se zároveň potýká s velkými denními nárůsty počtu případů koronavirové nákazy a dnes ohlásila rekordní počet zemřelých, citovaly agentury AP a Reuters prohlášení indických úřadů.

Monzunové deště, nezbytné pro zemědělství v jižní Asii, tento rok Indii tvrdě zasáhly společně s pandemií covidu-19. Úřady dnes oznámily dalších 32 695 infekcí a dosud nejvyšší denní přírůstek 606 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Reálný počet nakažených však podobně jako jinde ve světě může být mnohonásobně vyšší, podotýká AP.

Od počátku epidemie se v zemi s 1,3 miliardy obyvatel nakazilo přes 968 000 lidí, z čehož 24 915 nemocných zemřelo. Indii co do počtu infikovaných celosvětově překonaly pouze Spojené státy a Brazílie.

Záplavy si ve státech Ásám, Bihár a Džharkhand vyžádaly nejméně deset životů a více než 70 lidí bylo zraněno. Za posledních 24 hodin déšť zaplavil tisíce vesnic a místní úřady se snaží zajistit dodržování bezpečnostních koronavirových nařízení v nouzových ubytovnách.

Deště zasáhly i národní park Kaziranga, kde zahynulo nejméně 50 divokých zvířat. Rezervace zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO je domovem dvou třetin světové populace nosorožců indických a někteří z těchto velkých býložravců se kvůli počasí zatoulali i do vesnic, kde působí potíže již tak zaměstnaným záchranářům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi