Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při úterní srážce zahynul mašinfíra Martin H. (†40): Před 3 lety byl hrdinou, teď na stejném místě zemřel

Aktualizováno -
16. července 2020
16:11
Autor: Kristýna Beránková, Jiří Nováček - 
16. července 2020
05:00

Dokázal na poslední chvíli odvrátit tragédii, do srážky s dalším vlakem chybělo pouhých 218 metrů. V červnu 2017 byl strojvedoucí Martin H. (†40) hrdinou. V úterý na stejném místě u Českého Brodu už štěstí neměl. Zůstala po něm manželka a dvě malé děti.

Strojvedoucí zůstal po včerejší nehodě zaklíněný v kabině. Náraz neměl šanci přežít. Před třemi lety 10. června přitom podobnému osudu unikl jen o vlásek. V červnu 2017 se málem srazil s montážním vlakem! Tehdy si však překážky na trati Martin H. všiml včas a zastavil 45 metrů od drezíny.

Dostal za to i ocenění. „Na Den železnice vedení společnosti pravidelně oceňuje zaměstnance, kteří nějakým způsobem zabránili nehodám nebo zachránili lidské životy. Zmíněný strojvůdce tehdy byl mezi nimi," potvrdila serveru iDnes mluvčí ČD Gabriela Novotná. 

Vlaky řídil deset let

Martin H. byl zkušený strojvedoucí, vlaky řídil deset let. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) byl včera odpočatý, vrátil se právě z dovolené. „Faktem je, a všechno k tomu spěje, že došlo k selhání lidského faktoru, s největší pravděpodobností strojvůdce projel návěstidlem na červenou,“ uvedl Havlíček. „Strojvůdce byl zastaven, znovu se rozjel. V rychlosti 60 až 70 kilometrů v hodině narazil do poštovního vlaku, který nebyl zabrzděn, před sebou ho ještě tlačil,“ dodal Havlíček.

Video  Zásah hasičů po srážce vlaků u Českého Brodu  - HZS SČK
Video se připravuje ...

Nevejdou se

Zda skutečně Martin H. udělal nějakou chybu, ukáže vyšetřování. Ale o zoufalé situaci na přeplněné trati z Prahy do Kolína se ví už dlouho. Vlaky se tam jednoduše nemůžou vejít. Často navíc dochází k výlukám, kdy je třeba posílat vlaky na jiné koleje, měnit jízdní řády a podobně.

Kolegové truchlí: Byl to bezva člověk

Černý prapor vyvěsili Martinovi kolegové z lokomotivního depa v České Třebové. Právě tam strojvůdce pracoval. „Ano, byl u toho náš kluk. Martin byl bezva člověk. Nikomu nám tu není do řeči,“ řekl včera Blesku strojmistr, který měl v depu hlavní službu. Podle něj je nehoda zaznamenaná elektronicky do posledního detailu. O příčinách spekulovat nechtěl, ale je si jistý, že vyjdou najevo.

Jirik-ta ( 16. července 2020 18:35 )

No když zastavil na červenou a pak to znovu rozjel tak snad u toho netelefonoval.

inae3815 ( 16. července 2020 16:07 )

ČD je léta jede obrovský bordel, kde se neví, co dělá pravá a levá ruka! Neskutečný! Každé informace, nádraží vám řeknou něco jiného, jediný vlak nejede na čas. Příšerný NEspolehlivý moloch za státní peníze!

Jirik-ta ( 16. července 2020 14:57 )

Jó, jó- jednou nebe zavolá

Jirik-ta ( 16. července 2020 14:55 )

nezačnou, vykašlou se na to soudruzi

Jirik-ta ( 16. července 2020 14:49 )

Tak hlavně ten černej prapor a jede se dál. Budeme bojovat se suchem a kůrovcem, kterého jsme si namnožili-zkrátka prachy tečou tím správným směrem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání