Petice Několik vět, kterou na jaře '89 vypracovala Charta 77, se toho roku dostala skrze Ondřeje Trojana (60) k Haně Zagorové. Ta zrovna vystupovala v divadle Sklep. Než se pod dokument podepsala, přečetla si ho třikrát. Jediné, co o něm díky médiím věděla, bylo to, že jde o štvavý pamflet rozorávající socialismus. Čistá propaganda. „V dokumentu nebylo nic, co by neměl slušný člověk podepsat. Tak jsem podepsala,“ prozradila v rozhovoru pro Blesk.

Nevěděla, že si tím na půl roku zmrazí kariéru. Seznam podepsaných zazněl 29. června 1989 ve Svobodné Evropě a Hlasu Ameriky a tentýž den měla Zagorová zákaz zpěvu.

Na její účet pak generální tajemník Jakeš v projevu na Červeném Hrádku řekl: „Paní Zagorová, je to milá holka, všechno, no ale ona už tři roky po sobě bere 600 tisíc každý rok. A další, ne 600, ale milion, dva miliony berou Jandové a jiní…“ O těchto slovech se zpěvačka dozvěděla až díky přátelům, nahrávka se tehdy nikde nevysílala. Její první reakcí bylo čiré pobavení.

VIDEO: Zagorová a Margita na pohřbu Pilarové: Eva si zaslouží nejvyšší obdiv.

Video
Video se připravuje ...

Zagorová a Margita na pohřbu Pilarové: Eva si zaslouží nejvyšší obdiv. Hana Höschlová, Jan Jedlička

„Nahrávku s Jakešovým nádherným projevem mi tehdy přinesli kamarádi. To byl asi jeden z mála momentů, kdy jsem se tehdy smála,“ uvedla zpěvačka. Jeho slova nepopřela, opravdu si vydělala zhruba tolik, kolik Jakeš tvrdil. „Normálně mívali zpěváci 600 korun za koncert, v Pragokoncertu nás bylo pět, co jsme měli 900. A v době, kdy moje popularita letěla nahoru, jsem koncertovala až 28krát do měsíce! Někdy i dvě haly denně, což trvalo několik let,“ vzpomínala Zagorová.

Ani kariérní stopka v ní vůči komunistickému pohlavárovi neprobudila nenávist. „Žádnou zášť jsem k němu necítila, proč také, vždyť o mně neřekl nic špatného! Byla jsem podle něho přece hodná holka, ne?“ zasmála se.

Jakeš podle informací Blesku odešel na věčnost už 9. července, pět dní předtím, než se spekulace o jeho smrti potvrdily.

VIDEO: Jakešova "hodná holka" Zagorová: Co říkala, když se o ni otřel nejmocnější papaláš?

Video
Video se připravuje ...

Jakešova "hodná holka" Zagorová: Co říkala, když se o ni otřel nejmocnější papaláš? redakce Blesk

Fotogalerie
67 fotografií