Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zraněné děti, lidé křičeli a krváceli! Václav popsal tragickou srážku vlaků u Brodu

Aktualizováno -
15. července 2020
12:29
Autor: ČTK, yks - 
15. července 2020
11:30

Život strojvůdce si v úterý v noci vyžádala srážka osobního vlaku City Elefant s poštovním vlakem. Desítky cestujících ze zranily. Byly mezi nimi i děti. Jeden z cestujících, Václav, popsal děsivé výjevy na místě neštěstí.

Ohlušující rána se rozlehla v úterý po půl desáté v noci na trati mezi Prahou a Kolínem. Osobní vlak City Elefant Českých drah mířící z Prahy do Řečan nad Labem se na kraji Českého Brodu srazil se stojícím nákladním expresem. Po nárazu se zranilo 35 lidí, včetně 8 nezletilých, a jeden člověk, strojvedoucí osobního vlaku, neštěstí nepřežil.

Václav popsal šokující výjevy

„Viděl jsem zlomené nosy, otevřenou zlomeninu. Lidé křičeli, krváceli,“ řekl iDNES jeden z cestujících, pan Václav, který se měl  vracet domů z práce. Podle něj se hned všichni začali hrnout ven. „Úplný chaos. Já měl asi štěstí, protože jsem seděl zády, to asi ztlumilo náraz. Seděl jsem uprostřed soupravy. Když jsem vylezl, přední část vlaku byla pomuchlaná,“ vylíčil.

„Můj kolega měl známé ve vlaku co se rozstřelil u Brodu o poštovní vlak. Byli v prvním vagonu, jeden z nich se prolétl vagonem a zastavil až hlavou o přepážku za níž zemřel strojvůdce. Měl štěstí až na tržné rány a otřes mozku je v pohodě,“ uvedl Daniel.

Video  Srážka dvou vlaků u Českého Brodu  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Ve vlaku v době srážky cestovalo přes 100 osob a přes 30 z nich se zranilo, z toho 4 těžce. Osm zraněných lidí, které z tragické noční srážky vlaků rozvezla záchranná služba do vinohradské a Thomayerovy nemocnice v Praze a do českobudějovické nemocnice, je mimo ohrožení života. Nejhůř dopadl strojvůdce.

Doplatil na svou chybu?

Na místo neštěstí přijel ještě během noci ministr dopravy Karel Havlíček. Podle něj bylo příčinou tragické srážky nejspíš selhání člověka. Vlak měl projet návěstidlem na červenou. „Faktem je a všechno k tomu spěje, že došlo k selhání lidského faktoru, s největší pravděpodobností strojvůdce projel návěstidlem na červenou, i když se jedná o velmi dobře zabezpečenou trať,“ uvedl ministr.

Video  Srážka dvou vlaků u Českého Brodu  - aktu.cz
Video se připravuje ...

Podle něj se strojvůdce vrátil před dvěma dny z dovolené. „Strojvůdce byl v době nehody 30 minut před plánovanou pauzou. Byl ale druhý den v práci po několikadenním volnu. Nemohu ale vyloučit, že nedošlo například ke zdravotní komplikaci,“  dodal Havlíček.

Zlomeniny žeber, stehna i páteře 

O závažnosti nehody svědčí i povaha zranění, která utržili někteří cestující.  Záchranná služba rozvezla 8 nejtěžších případů do vinohradské, Thomayerovy nemocnice v Praze a do českobudějovické nemocnice. Dva z nich už jsou doma. Další jsou mimo ohrožení života.

Video  Zásah hasičů po srážce vlaků u Českého Brodu  - HZS SČK
Video se připravuje ...

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přijala v noci dva pacienty z havarovaného vlaku. „Jeden pacient byl přijat na Kliniku anesteziologie a resuscitace se sériovou zlomeninou žeber a bude v průběhu dnešního dne přeložen na standardní oddělení. Pacientka, která byla přijata na Jednotku intenzivní péče Ortopedicko-traumatologické kliniky s rozsáhlou tržnou ranou stehna a se zlomeninou v oblasti krční páteře, bude také přeložena na standardní oddělení," uvedla nemocnice. Podle ředitele vinohradské nemocnice Petra Arenbergera jsou oba pacienti mimo ohrožení života.

Následky se odstraňovaly i ve středu

Teprve ve středu dopoledne se hasičům podařilo oddělit od sebe zaklíněné soupravy a částečně obnovit provoz. Mezitím drážní inspekce uvedla, že v pondělí projel na červenou jiný vlak na trati z Chrudimi do Pardubic. Žádná nehoda se nestala, událost se obešla bez zranění.

Podobných případů, kdy vlak bez následků projede návěstidlo zakazující jízdu, je ročně asi 150, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Havarované soupravy se podařilo odtrhnout druhý den ráno. Havarované soupravy se podařilo odtrhnout druhý den ráno. | Správa železnic

sorgedoktor ( 19. července 2020 18:32 )

Ono snad bychom meli rozlisovat zavinil a nrbo zpusobil./Pokud dostal treby srdecnio zaqchvat/ i kdyz ve 40 je to nepravbdepodobne/ tak to upln e nezavinil.-Prechodnou mdlobu newmusi ani pri pitve ozrejmit

kralovna-vsech-mori ( 15. července 2020 19:03 )

Jo takhle. On to řídil ministr. Který? Ať vím ne koho mám špačkovat.

jajanene ( 15. července 2020 17:06 )

Už ta skutečnost, že jeden člověk vede dvě ministerstva a navíc ta, která jsou značně problematická, o lecčems vypovídá. Asi těch lidí je opravdu málo.
Navíc, jak může ministr prohlásit, že nehodu zavinil strojvedoucí, když drážní inspekce se ještě nevyjádřila a její mluvčí jasně v TV řekl, že zatím nelze zodpovědně říct, kdo je vinen.
Půjde se superministr Havlíček onomu strojvedoucímu pak na hrob omluvit, až se ukáže, že to bylo jinak? A i kdyby nebylo, tak dokud není něco zcela jasně prokázáno, nemůže ho ministr a zejména ministr, obvinit, aniž by bylo jisté, že tomu tak je.
Z kdysi výkonného manažera se stal politik a je je to vidět. Ostuda.

viho ( 15. července 2020 13:29 )

V dnešní době, kdy každé auto musí mít lokátor systému eCall a brzy bude povinný i protinárazový radar, stojí zabezpečení vlakové tratě na ostražitosti strojvedoucího, vybaveného papírovým rozpisem jízd a telefonem na dispečera, který mnohde ani nefunguje? A na koridorové trati s prý nejvyšším zabezpečením může pokračovat v jízdě i proti návěstidlu? Asi je to tam jenom informativně a strojvedoucí tomu nevěří. Poštovní vlak nejezdí asi pravidelně, tak si strojvedoucí řekl, že je to chyba návěstidla, takže zde mu byl nějaký rozpis zjevně k ničemu. Nemohlo by pár ajťáků za víkend spíchnout nějaké lepší zabezpečení? Úplně by stačilo, kdyby měl každý strojvedoucí na mobilu aplikaci, která by sledovala jeho okamžitou polohu pomocí GPS. Tím by se zabezpečení českých tratí zvyšilo tak o milion procent. Ale podle veleministra Havlíčka to prý nelze, musí se prý proinvestovat desítky miliard.

frantacizek ( 15. července 2020 13:11 )

ono to tak asi i bude, pač zřejmě ani nebrzdil z toho, jak ta jeho přední část vlaku skončil a možná by se i pokusil o útěk z té kabiny. Zase ten poštovní vůz nemohl vidět najednou, když svítil světly do dálky..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání