Léto je plné nástrah. Zjistěte, čemu se vyhnout a co omezit, aby neutrpěla vaše váha!

  • Léto je plné nástrah. Zjistěte, čemu se vyhnout a co omezit, aby neutrpěla vaše váha!
    15. července  2020 
     06:00

    Přestože se zdá, že léto je pro hubnutí ideálním obdobím, opak je pravdou. Chutě na salát mohou snadno vystřídat smažená jídla na koupalištích a ve fast foodech. Do cesty se vám postaví i letní posezení s přáteli se sklenkou vína, párty, grilovačky i dovolená. Naučte se tyto situace předvídat a řešit je tak, abyste se zbavili nadbytečných kilogramů a zároveň si léto plnými doušky užili.

    Zatímco v zimě se váš režim točí hlavně okolo práce, v létě si chcete dopřát více času pro zábavu. To ale může obnášet nejrůznější rizika pro postavu.

  • Chutě na smažené

    Autor: istock.com

    Když se letní teploty vyšplhají nad třicet stupňů Celsia, je občas těžké dostat do sebe nějaké jídlo. Může se tak stát, že zatímco k obědu si dáte pár kousků chlazeného melounu, na večeři se vydáte do města a dopřejete si vydatné kalorické jídlo. Přestože jste v poledne nepociťovali hlad, vaše tělo si o kalorie o pár hodin později řekne. Připravte si proto raději k obědu alespoň lehký salát s bílkovinou v podobě masa nebo sýru, který zasytí. Vás pak nepopadne vlčí hlad.

    Náš tip: Chcete mít dokonalé bříško jako ve dvaceti? Trápí vás kila navíc a nejste spokojená s tím, jak břicho vypadá v plavkách? Spoustu praktických tipů a skvělých cviků, které vám pomohou dostat se do formy, najdete v aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy, které seženete na novinových stáncích, nebo si je můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

    Autor: red

  • Koupaliště plná lákadel

    Autor: istock.com

    Koupaliště v letním období praskají ve švech. Ať už aktivně plavete nebo se ve vodě jen krátce smočíte, jakmile se vrátíte na deku a budete se chvíli slunit, vaše myšlenky zabloudí k jídlu. Spousta koupališť je totiž lemována stánky s rychlým občerstvením, odkud se line vůně smažených hranolků, hamburgerů a langošů. I přes veškerou snahu zhubnout je velmi těžké takovým nástrahám odolat.

    Nenechávejte své stravování náhodě a sbalte si s sebou vydatnou svačinu, která se vám v teple nezkazí. Namažte si celozrnný chléb lučinou, přidejte sýr a nezapomeňte si s sebou nakrájet i zeleninu a ovoce. My doporučujeme hlavně meloun, který zažene chutě na sladké a tělo hydratuje. 

  • Pozor na zmrzlinu

    Autor: iStock

    Stánky se zmrzlinou jsou v létě na každém rohu. Pokud patříte mezi její milovníky, pak čelíte poměrně velké překážce. Úmyslem dlouhodobé diety by však nemělo být striktní odpírání, proto se naučte dopřávat si svá oblíbená jídla ve zdravé míře a zakomponujte je správně do svého jídelníčku. 

    Z výběru zmrzlin sáhněte po příchutích, které nejsou tolik kalorické. Vyhněte se tak karamelovým, sušenkovým a jiným příchutím, které obsahují spoustu přidaných tuků, a raději si vyberte ovocnou příchuť, popř. smetanovou bez zbytečných surovin navíc. Pokud navíc nahradíte zmrzlinou svačinu, máte jistotu, že jste nepřijali zbytečně stovky kalorií navíc. Samozřejmě ale záleží i na porci, proto mlsejte s mírou a řekněte si pouze o jeden až dva kopečky.

  • Po párty kocovina

    Autor: istock.com

    Nechali jste se přemluvit k párty? Zatímco posezení s přáteli u vína máte většinou pod kontrolou, pozvánka do baru, kde se pije alkohol ve velkém, s sebou nese riziko, že se ráno probudíte s pořádnou kocovinou. Vedle toho, že alkohol představuje prázdné kalorie, které se ukládají do tuků, je pravděpodobné, že jste si minimálně na dva dny rozhodili svůj stravovací plán. S nevolností nebudete mít chuť na zdravá jídla a s velkou pravděpodobností sáhnete po něčem tučnějším. V případě, že se do takové situace dostanete, dopřejte si vývar a pomalu se vraťte ke svému stálému jídelníčku.

  • Letní grilovačky

    Autor: iStock.com

    Přemlouvání ze strany rodiny a přátel vám může při dietě dost zamíchat kartami. Pokud nemáte dostatečně pevnou vůli, bude pro vás těžké je odmítnout. Rozhodně se ale nevyhýbejte žádné zábavě. Jen se naučte říkat "ne" v situacích, kdy se vám snaží někdo vnutit jídlo či pití, u kterých vám naskočí příliš velké výčitky. Nechte zvítězit svůj rozum, jelikož zavděčit se druhým by nemělo být vaší prioritou.

    Naučte se dělat kompromisy. Z vína si umíchejte vinný střik a popíjejte celý večer dvě skleničky. Ty kombinujte s vodou, abyste tělo zároveň hydratovali. Na letních grilovačkách si vyberte libové maso nebo rybu se zeleninou. Buřty, kolena, žebra a jiné mastné pokrmy přenechte ostatním. 

  • Letní dovolená

    Autor: Shutterstock

    Největším kamenem úrazu bývá v létě dovolená. V případě, že se navíc chystáte do cizí země, těšíte se vedle odpočinku i na místní kuchyni. V takové Itálii by byl hřích si nedat pizzu, těstoviny a zmrzlinu. Do hubnutí už jste ale vložili spoustu energie a bylo by škoda, abyste během týdne nabrali všechna těžce shazovaná kila zpět. 

    Je-li jídlo na dovolené zcela ve vaší režii, pak si můžete objednat jídlo, po kterém se budete cítit dobře, a zároveň nepřiberete. Ty pokrmy, které si dopřát chcete, ale které obsahují více kalorií, si dopřejte obden a snažte se to vyvážit v dalším chodu dne. Myslete také na množství. Pizzu nemusíte sníst celou, abyste dostatečně ukojili své chutě.

    Na dovolené all inclusive může být dodržování diety snazší, ale i náročnější. Záleží jen na tom, jak pevnou vůli máte. Z nabízených jídel si totiž můžete naservírovat jen to zdravé a v tom správném množství. Je však velké riziko, že jakmile uvidíte ty krásné zákusky na stole, jen stěží odoláte. Ochutnejte proto raději z talíře svého partnera, čímž ukojíte svou zvědavost.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji