„Vybudovaly jsme podpěry kritických míst, kde se ukázaly slabiny. A tato místa se zpevnila pomocí kovových konstrukcí,“ uvedl pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Některá místa byla přebetonována a udělány byly také zátěžové testy.

Stavební úřad Prahy 7 loni v září původně rozhodl o uzavření asi 1000 metrů čtverečních plochy nad podzemními prostory, hrozilo, že se místo propadne. V první polovině října jej pak znovu otevřel poté, co město nechalo udělat zátěžové zkoušky.

Galerie, nebo muzeum?

Jak bude v budoucnu torzo bývalého pomníku využito, zatím město nerozhodlo. Minulé vedení uvažovalo, že by se zde otevřela galerie. Od toho to současné ustoupilo. V nynější koalici se objevila myšlenka zřídit zde Muzeum XX. století. V koalici Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) na tom ale nebyla shoda. Plán se nelíbil Praze Sobě, neboť by narušil zdejší park.

Stalinův pomník vznikl v roce 1955. Ve své době byl s výškou přes 15 metrů, šířkou 12 metrů a 22 metry do délky největším skupinovým sousoším v Evropě. Pomník byl zlikvidován na konci roku 1962, když se rozšířila kritika sovětského vůdce Nikity Chruščova vůči Stalinovi.

Fotogalerie
49 fotografií