Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Prospěje Kalouskův konec ke spojenectví proti Babišovi? Opoziční lídři jsou opatrní

Autor: Jakub Veinlich - 
13. července 2020
19:40

Volby do Poslanecké sněmovny jsou sice až za rok, už teď se ale ladí taktika. Většině stran zastoupených v současné Sněmovně půjde o hlavní cíl. Porazit hnutí ANO Andreje Babiše. Už nějakou dobu se proto snaží část partají o společný postup. Těsné spojenectví se ale zatím nedaří domluvit, čas se přitom krátí. Iniciativu hlavního vyjednavače chce převzít Miroslav Kalousek. Spoluzakladatel TOP 09 a nynější šéf poslanců této strany. Pro ulehčení situace se proto rozhodl, že nebude příští rok po 23 letech znovu usilovat o poslanecký mandát.

„Ožrala, zloděj zlodějská a symbol korupce,“ takovými přízvisky několikrát častoval premiér Andrej Babiš (ANO) svého nejhlasitějšího politického odpůrce Miroslava Kalouska (ANO). Jejich spory musel řešit například i mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny.

Oba proti sobě přitom kandidovali jako lídři kandidátek svých stran v roce 2017 ve volbách ve Středočeském kraji. Teď ale Babiš svůj politický terč v předvolební kampani do Poslanecké sněmovny v roce 2021 ztratí. „Chci se věnovat rozhovorům v terénu o snaze při společném postupu tradičních politických stran,“ překvapil Kalousek v neděli v České televizi s tím, že kandidovat tentokrát už nebude.

Z politiky podle svých slov ale neodchází. Cítí se podle svých slov jako mladý kluk a nevyloučil kandidaturu ve volbách následujících, tedy pokud by byly v řádném termínu, v roce 2025.

„Samozřejmě zůstávám v TOP 09, stálé zůstávám poslancem, jen máme ve straně nové vedení, které má obrovský potenciál, a jsem připraven mu pomáhat. Jen prostě nebudu kandidovat do Poslanecké sněmovny,“ dodal Miroslav Kalousek, který sedí ve Sněmovně od roku 1998. Do roku 2009 držel stranickou knížku KDU-ČSL. Po sporech se straníky si s Karlem Schwarzenbergem založil TOP 09. Ani někdejší ministr zahraničí už se kandidovat nechystá.

O sbližování pravicových demokratických opozičních stran mluvila hned po svém zvolení do čela TOP 09 loni v listopadu v rozhovoru pro Blesk Zprávy Markéta Pekarová Adamová. Už tehdy se přitom o nějaké formě spolupráce mluvilo, ale jednání byla teprve na začátku. 

„Ano, ty rozhovory už započaly a určitě by teď měly být intenzivnější. Ale také nás čekají příští rok volby krajské a senátní, a i v nich bychom rádi spolupracovali. To je samozřejmě kraj od kraje různé, v každém případě to teď ještě nabere na mnohem intenzivnějších obrátkách,“ reagovala loni na sjezdu strany Pekarová Adamová na dotaz Blesk Zpráv. 

Video  Markéta Pekarová Adamová, nová šéfka strany, by si TOP 09 nevytetovala.  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

TOP 09 se skutečně v některých krajích domluvila na spolupráci s některými stranami pro krajské volby, ale v některých regionech byla jednání neúspěšná. Například ve Středočeském kraji hnutí STAN společnou kandidátku odmítlo. Byly to právě tyto dvě strany, které původně na celostátní úrovni spolupracovaly. 

TOP 09 přitom nemá v žádném z krajů kandidovat letos na podzim samostatně. Například v Libereckém kraji půjde strana do voleb společně s KDU-ČSL. Hlavními spojenci by přitom v krajském hlasování měly být ve dnech 2. a 3. října pravicové strany s rozdílným pohledem na evropské otázky. Tedy TOP 09 a ODS. 

Pomůže odchod Kalouska k dohodě?

„Mám obrovskou ambici, stejně jako statisíce našich voličů, aby se tady vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách, který může změnit situaci, a jsem připraven pro to v terénu obrovsky moc odpracovat,“ věří ve společnou předvolební dohodu s ODS, KDU-ČSL a hnutím STAN Miroslav Kalousek. Ke spojenectví chce přizvat například i Hlas bývalého eurokomisaře Pavla Teličky. Ten se nerozešel v dobrém s Andrejem Babišem. 

S Hlasem, který dosud v žádný volbách neuspěl, jde TOP 09 přitom do voleb už v krajských volbách ve Středočeském kraji. 

„Už jsem dlouho neslyšel, že by někomu vadil Kalousek, ale kdysi jsem to slýchával, byl to zástupný argument, takže pokud by chtěl někdo tento zástupný argument použít znovu, tak si bude muset najít nějaký jiný,“ věří Kalousek, že by neměl být překážkou pro příští vyjednávání. Nové vedení TOP 09 by podle něj mohlo být „kondenzačním jádrem tradičních politických stran, které naše země potřebuje.“

ODS podle svého předsedy Petra Fialy udělá vše pro to, aby příští rok na podzim došlo ke změně ve vedení země. „Česko potřebuje udělat krok kupředu, což současná vláda není schopná realizovat a pouze mrhá časem a penězi,“ řekl Fiala Blesk Zprávám. A připomněl postupné sbližování stran už v nadcházejících krajských a senátních volbách. 

Video  Petr Fiala - rozhovor  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jestli se podaří domluvit spojenectví demokratických sil, neboli takzvaného demobloku, podle něj ale nezáleží na kandidatuře Kalouska. „S veškerým respektem k Miroslavu Kalouskovi ale poznamenávám, že případný postup opozičních sil opravdu nezáleží na rozhodnutí jednoho člověka, zda bude, či nebude kandidovat,“ dodal Fiala pro Blesk Zprávy. 

STAN jako vyhledávaná nevěsta

Složité může být přitom i znovusbližování TOP 09 s hnutím STAN. I když původně velcí političtí spojenci, dnes jsou ve Sněmovně jako dva samostatné subjekty a šéf Starostů vylučuje, že by k poražení Andreje Babiše stačila v budoucnu jen společná kandidátka dvou malých stran. 

Předseda STAN Vít Rakušan proto nevylučuje společný postup s ODS, ale ani s Piráty. Ti ale nechtějí příliš potlačit svou značku, a tak nejčastěji mluví především o samostatné kandidatuře. STAN je pro ně ale možný partner pro vyjednávání. 

Starostové tak vypadají jako vyhledávaná nevěsta, okolo které teď poletuje hned několik potenciálních ženichů. 

STAN téměř jistě nepůjde do voleb samostatně, ale otázka je, s kým. Z dostupných informací Blesk Zpráv to navíc vypadá, že z původně zvažované široké koalice demobloku už zbývají jen základy a přání Miroslava Kalouska může vzít za své.

„Za mne jsem neměl pocit, že by se doposavad vyjednávání nedařila. Jestli TOP 09 pověří jednáním s partnery Miroslava Kalouska, budu to samozřejmě respektovat,“ reagoval na rozhodnutí Kalouska předseda hnutí STAN Vít Rakušan. 

Kalousek je podle Rakušana zkušený vyjednavač a „historicky přišel i s velmi nečekanými řešeními,“ dodal šéf Starostů. 

Odchází zkušený matadoři

Kalousek podle Rakušana bude chybět ve Sněmovně po volbách v roce 2021 především kvůli svým rétorickým schopnostem. „Patřil k těm, kteří když měli svůj den, uměli a umí být trefní, rázní a věcní.“ jeho odchod ale ze Sněmovny vnímá Rakušan jako generační politickou výměnu, ke které v posledních letech dochází. „Postupně se mění generace politiků, kteří byli u moci posledních 25 let,“ dodal Rakušan. 

Stejně jako Miroslav Kalousek je od roku 1998 například také někdejší šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Ta se teď chce s poslaneckou lavicí také rozloužit, kandiduje totiž v Praze 1 do Senátu. Od roku 1996 sedí ve Sněmovně také nynější šéf poslanců KSČM. I on chce vyměnit své působení. V letošních podzimních senátních volbách kandiduje do horní komory parlamentu na Znojemsku.  

Historicky služebně nejstarším poslancem je další občanský demokrat Marek Benda. Seděl už v České národní radě, kam byl v roce 1990 kooptován. 

horaIysa ( 15. července 2020 00:03 )

Tak například zrovna ten Fiala dnes v televizi navrhnul zcela konkrétní a logické kroky, které by měla vláda učinit ke snížení megaschodku státního rozpočtu.

horaIysa ( 15. července 2020 00:00 )

Ono by stačilo napsat třeba jednu prokázanou zlodějinu za kterou by mohl být souzen, kdyby neměl imunitu. Nemusíš psát román.

hejhej ( 14. července 2020 12:35 )

9vox9:
Kalousek umí jenom řvát, osočovat , kritizovat a žvanit.Sám nic nedokázal. Nejvíce si rozumí s dědkem Schwarzenbergem, arogantní Pekarovou, ubožáčkem Ferim a s tím, co ještě nic nedokázal a nic neumí M. Minářem s milionu chlívků.

hejhej ( 14. července 2020 10:35 )

nespokojeny: Sdílím stejný názor.
Arogantní Kalousek s demožumpou celou dobu jenom štvou proti p. Babišovi a vládě.Na lidech jim nikdy nezáleželo, jen na vlastních korytech. ČH - nic neprokázáno, nezdaněné dluhopisy rychle vymizely, když na veřejnost o nich vyšla pravda - bylo to dílo Kalouska, agent Stb, stejně jako Drahoš a spousta jiných, kteří za totáče buď byli něbo někdo z příbuzných působil v zahraničí. Daleko horší zas...udávačtí piráti a TOPO9 ,ODS, STAN a KDUČSL.

strejda777 ( 14. července 2020 06:48 )

No tak to vypadá, že jedinný program každé opozice je sesadit vládu...Jasně, všichni chtějí vládnout, ale to by museli občanům nabídnout něco, pro co by je občané volili! Jenže jsem si nevšiml, že by tato opozice dlouhodobě nabízela něco, za co by ji stálo volit (aspoň podle výsledků minulých voleb). To že vláda smete názory opozice ze stolu ještě neznamená, že by nezaujaly občany a ti se rozhodli, že u voleb už vládnoucí strany volit nebudou, ale to se tady neděje!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa