Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jídlem proti nádorům žaludku? Odborníci řekli, co vás ochrání před rakovinou

Autor: ula - 
20. července 2020
05:40

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jakou nemocí onemocníš. Věta, která je pravdivá, ač se řada lidí domnívá, že nádorovým onemocněním nelze předcházet. Lékaři upozorňují, že dodržování obecných zásad vhodného stravování je důležité pro prevenci nejen mnoha druhů nádorů, ale i pro ochranu před nemocemi srdce a cév, cukrovkou, nemocemi pohybového systému a jinými. Češi nejčastěji onemocní nádory tlustého střeva, konečníku, rakovinou plic, prsu a žaludku. Jak jim lze předcházet pomocí stravy, a která naopak není vhodná?

Nádory tlustého střeva a konečníku

Česko se už delší dobu drží na předních příčkách výskytu tohoto onemocnění a pacienti rok co rok přibývají. Ročně nově onemocní přes 6000 lidí, častěji se jedná o muže. 

Ke vzniku mohou přispět vrozené změny střevní stěny (polyposy), některé chronické záněty a také výskyt nádoru trávicího ústrojí u blízkých pokrevních příbuzných. Onemocnění také více hrozí kuřákům.

Riziková výživa

Pokud se přejídáte, trpíte nadváhou a nadměrně konzumujete živočišné tuky, máte bohužel „šanci“, že onemocníte rakovinou tlustého střeva či konečníku. Velmi rizikové jsou uzeniny a častá úprava masa smažením, grilováním, pečením a uzením. Pokud často pijete alkohol, můžete mít také problém.

Jaké potraviny vás ochrání?

„Významnou ochrannou složkou je nestravitelná složka potravy vláknina, která chrání střevní stěnu před rakovinotvornými látkami. Důležitý pro ochranu je i vitamin C a E. Aby byl těchto ochranných součástí potravy dostatek, je nutno jíst hodně zeleniny a ovoce,“ uvádí odborníci ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ)

Doporučuje se zejména zelí, kapusta, brokolice, květák, česnek, cibule. Můžou se i houby, kromě žampionů. Z ovoce vám prospějí jablka, s další ochrannou látkou pektin. Významný je i dostatečný příjem luštěnin a celovaného pečiva. Významnou součástí ochrany je dostatek pohybu. 

Pro prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku jsou významné další látky:

  • Vápník - je obsažen v mléku a mléčných výrobcích. Dáváme přednost zejména netučným výrobkům.
  • Lecithin - je obsažen ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sójových bobech, ořeších a semenech. Přidává se do čokolád a margarínů.
  • Cholin - je obsažen ve vejcích, mozečku, játrech, obilných klíčcích, listové zelenině, nerafinovaných rostlinných olejích, kvasnicích.
  • Methionin - je obsažen v mase, mléčných výrobcích.
  • Cystein - je obsažen ve vejcích.
  • Fosfolipidy - jsou obsaženy ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sýrech.

Nádory žaludku

I když výskyt postupně klesá, ročně onemocní přes 2 tisíce pacientů. Smůlu mají opět muži, u nich jsou nádory žaludku o čtvrtinu vyšší než u žen. Nádory žaludku jste ohroženi, pokud trpíte chronickými záněty žaludku, či žaludečními vředy, chudokrevností nebo máte krevní skupinu A. Pokud se nádory žaludku vyskytly u vás v rodině, máte větší pravděpodobnost, že onemocníte. „Významným rizikem je kontakt s niklem, azbestem nebo gumou,“ varuje SZÚ.

Riziková strava

Strava, ve které převažují cukry a škroby, může být riziková, stejně jako nadměrné solení, nadměrná konzumace alkoholu, a pokud holdujete uzenému a smaženému masu. 

Jaké potraviny vás ochrání?

Rozhodně byste měli konzumovat syrovou zeleninu a ovoce pro obsah draslíku, vitaminu C v kombinaci s vitaminem A a E. Ochranně působí i mléko. Za zvláštní zmínku stojí významný účinek lékořice. 

Nádory plic

Nádory plic se vyskytují v Česku velmi často, ročně přibývá zhruba 6000 nových případů onemocnění, z toho ženy tvoří jednu pětinu. Podíl žen se však postupně stále zvyšuje.

„Přímá rizika výživová, kromě nedostatku ochranných látek, nejsou zatím známá. Rizikem číslo jedna je kouření. Známá jsou rizika ze zvýšeného styku s některými látkami - azbest, radon, polycyklické aromatické uhlovodíky, chrom, nikl, arsen,“ uvádí SZÚ.

Jaké potraviny vás ochrání?

Základní výživovou ochranou je zelenina a ovoce pro vysoký obsah vitaminů C a E a některých minerálů (selen, zinek). Zvlášť významná je mrkev, brokolice a špenát pro obsah karotenů a karotenoidů.

Nádory prsu

Výskyt nádorů prsu bohužel stále stoupá. Riziko onemocnění je samozřejmě vyšší, pokud se nádor vyskytuje v rodině. Ohrozit vás ale může nadměrná strava s vysokou energetickou hodnotou a s ní související nadváha. Vyhnout byste se měli stravě s vysokým obsahem živočišných tuků.

Pomoci vám může strava bohatá na zeleninu a ovoce.

Video  Nemocná Slováčková přivedla na vyšetření prsu další Češky. Znamená bulka hned nádor?  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Obecné zásady vhodného stravování

  • Strava, která chrání zdraví, není vůbec jednotvárná, ani málo chutná - obava z toho, že vhodné stravování ochuzuje člověka o jednu z největších rozkoší, není na místě. 
  • Strava musí být co nejpestřejší - vhodnou skladbou stravy zajistíme dostatečný přívod všech potřebných živin, vitamínů, minerálů a dalších látek.
  • Vybírejme potraviny s nízkým obsahem tuku - zejména živočišné tuky jsou značným rizikem. Ale i ty rostlinné bychom měli užívat jen málo. Tuky by měly být zdrojem z celkové přijímané energie jen z jedné čtvrtiny. Domašťování jídel je zbytečné a škodlivé, omezme zásadně spotřebu uzenin, nejezme tučná masa a máslové moučníky.
  • Jezme dostatek zeleniny - týdenní dávka zeleniny by měla přesahovat 2 kg. Zelenina by měla být součástí každého jídla. Vhodnou přílohou jsou brambory a výrobky z nich. Přednost dávejme syrovým zeleninovým salátům s olejovou zálivkou. Pozor, nakládaná zelenina vhodná není. Z hlediska obsahu ochranných látek jsou nejvhodnějšími druhy brokolice, růžičková kapusta, hlávková kapusta, zelí, kedlubny, špenát, květák, mrkev, hlávkový salát, česnek, cibule, pažitka a kopr.
  • Jezme dostatek ovoce - ovoce, stejně jako zelenina, by mělo být každodenní součástí jídelníčku. Týdenní dávka ovoce by měla přesáhnout 1,5 kg. Nahrazujme zákusky ovocem.
  • Nezapomínejme na luštěniny - týdně bychom měli sníst alespoň 0,5 kg luštěnin (soja, čočka, hrách, fazole, boby). Jezme maso, ale pečlivě vybírejme - týdenní dávka masa by neměla přesáhnout 1,5 kg.
  • Dáváme přednost masu libovému, převážně kuřecímu, krůtímu a králičímu. Tučné maso není vhodné vůbec. Důležitý je i způsob, jakým maso připravujeme. Vhodné je zejména vaření, dušení i úprava masa v mikrovlnné troubě. Nevhodné je maso uzené, smažené a grilované. Nejméně vhodnou formou masitého pokrmu jsou uzeniny.
  • Nezbytnou součástí jídelníčku by měly být ryby a výrobky z nich - ryby a výrobky z nich bychom měli zařazovat do jídelníčku 2-3x týdně. Maso z ryb připravujeme stejně jako ostatní masa.
  • Nízkotučné mléčné výrobky jsou důležité pro každý věk - týdně bychom měli přijmout nejméně 4l mléka, a to buď ve formě nízkotučného zejména zakysaného nápoje, nebo ve formě nízkotučných jogurtů, tvarohů a sýrů.
  • Součástí všech jídel by měly být výrobky z obilovin, zejména celozrnných - denně by neměl na stole chybět celozrnný tmavý chléb nebo pečivo (dalamánky, cornspice apod.), kterým bychom měli dávat přednost před bílým pečivem. Dalšími vhodnými obilnými výrobky jsou těstoviny, rýže, knedlíky nebo cornflakes.
  • Používáme jen čerstvé potraviny - dáváme pozor, v jakém stavu potraviny přijímáme. Delším a nevhodným skladováním se potraviny kazí. Mohou být napadeny plísní a hnilobou, které produkují jedovaté látky, tzv. mykotoxiny, které patří mezi rizikové faktory nádorových onemocnění. Zejména rizikové mohou být nevhodně skladované burské ořechy, rýže, obilí, nahnilé části ovoce a zeleniny, či plesnivé pečivo. Orientačním ukazatelem hniloby a plísní je změna barvy, či zápach. U balených potravin si všímejme doby použitelnosti, která by měla být vždy viditelně uvedená na výrobku.
  • Přípravky pro doplnění stravy jen výjimečně a se souhlasem lékaře - pokud je to nezbytné, a to by měl rozhodnout lékař, je možné stravu doplnit vitaminy (C, E, A, D, B, kyseliny listové, kyseliny pangamové, karotenů, karotenoidů, bioflavonoidů), minerály (vápník, selen, zinek, měď, mangan) nebo přípravky s vyšším obsahem nerozpustné vlákniny. Na trhu je celá řada multivitaminových přípravků, obsahujících všechny výše uvedené doplňky stravy. Aby byl zachován význam použití těchto přípravků, je třeba se vždy poradit s lékařem a jeho radami se i řídit. Zejména je třeba dodržovat dávkování.  

bilakonvalinka ( 27. listopadu 2020 08:10 )

Tyto názory jsou pořád na jedno brdo. Ona i ta kupovaná zelenina a ovoce je nacpaná chemikálií. Ale já si myslím, že stačí jíst jen menší snidani - normální oběd cokoliv- a malou večeři. Ne se cpát 5x denně. A celkově jíst málo! Zkuste to , uvidíte, že vám bude líp. A samozřejmě -žádné umělé tuky a nízkokal. hovadiny, ale pěkně máslo, sádlo...ale přiměřeně.

lunatic ( 20. července 2020 13:42 )

Je to poněkud jednostranně orientované ; v rámci objektivity by zde i mělo být napsáno co má konzumovat ten, jenž chce naopak onemocnět .

xcarodejka ( 20. července 2020 10:20 )

Asi to bude i jedno, když i ta obyč. zelenina může být někdy docela přirozeně jedovatá / dnešní článek o cuketě/

frantacizek ( 20. července 2020 10:04 )

akorát vepřové nedoporučuji, není kvalitní, z něho se právě příbírá.. proto je i nejlevnější na trhu... jinak to moc neřešit, tady je to rozepsáno dopodrobna

frantacizek ( 20. července 2020 10:02 )

proto i vynechávat fast foods, raději si udělat hambáč doma. všude se smaží na přepáleném tuku. Doma si to uděláte na grilu klidně nasucho díky teflonovému povrchu z obou stran grilu

Zobrazit celou diskusi