Podmínkou pro pohřbení je uložení popela do biologicky rozložitelné urny, například ze dřeva či papíru. „Inspirovali jsme se v Praze a Vídni,“ prozradila ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Vstupu do hřbitova, prvního svého druhu na Moravě, dominuje kamenný Strom života. U něj budou lidé zapalovat svíčky za zemřelé. Za ním jsou v pravidelných tvarech vysazeny duby, javory, platany a kaštany a také květinové záhony trvalek.

Jméno pohřbeného bude na cedulce zavěšené na strom nebo zapíchnuté ke květinám. Měly by být také z přírodních materiálů. „I kdyby si příbuzný žádné označení nepřál, každé místo bude lokalizovatelné pomocí GPS,“ doplnila Alena Říhová.

Jak to funguje?

Lidé uloží blízkého pouze v ekologické urně ze dřeva či papíru nebo pozůstatky vsypou přímo do země. Po obřadu už bude totiž okolo stromů nebo v záhonech nachystaná jamka, kam se urna či popel vloží.

Pokud časem pozůstalí zapomenou, kde přesně jejich nebožtík leží, najdou jej podle čísla každého záhonu či stromu v aplikaci GIS Brno. Údolí vzpomínek má být zcela přírodní. Lidé nemají nosit svým zemřelým plastové květiny ani dekorace.

Pozůstalým odpadne péče o hroby

O zvláštní hrobová místa se začne starat výhradně Správa hřbitovů města Brna, nebudou o ně tedy pečovat blízcí pohřbených, jako je tomu u klasických hrobů. Lidé budou moci mezi stromy a kolem záhonů volně procházet, počítá se i s přístupem pro návštěvníky s obtížemi při chůzi.

Fotogalerie
5 fotografií