Jaké podmínky horníci těžící břidlici dole v dole měli, může teď na vlastní kůži vyzkoušet kdokoli. Od 11. července se pro návštěvníky otevírá Flascharův důl z přelomu 19. a 20. století. Těžilo se tady do roku 1945.

Přípravy k otevření dolu trvaly celých pět let. „Na samotném dole se pracovalo zhruba dva roky,“ řekl bývalý horník Petr Strohalm (63).

Břidlici drží břidlice

K vidění je toho opravdu dost. „Vytěženými komorami prochází klenuté chodby, komíny a stavby, které tu ponechali předváleční horníci,“ přiblížil Lumír Moučka, který otevření dolu připravoval. Podzemí je na mnoha místech vyztuženo mohutnými zdmi přímo z břidlice.

Zpřístupněných je takřka 400 metrů chodeb ve dvou horizontálních štolách a nemusí to být konec. „Rádi bychom zpřístupnili další vrchní prostory, které jsou opravdu krásné,“ pokračoval Strohalm.

Video
Video se připravuje ...

Odry zpřístupnily Flascharův důl, břidlici tu horníci dobývali už za Rakouska-Uherska. Michal Charbulák

Trocha adrenalinu

Návštěva dolu je lehkým adrenalinem pro všechny, kteří zrovna nemusí tmu, mokro či výšku. Ze spodního do vrchního „patra“ například musí návštěvníci vyšplhat vykutaným komínem, v němž je instalován dvacetimetrový žebřík.

„V dole je 100% vlhkost a stálá teplota 8 stupňů,“ popsal podmínky ve štolách Petr Strohalm.

V zimě jen pro netopýry

Důl mohou lidé navštívit do 1. listopadu. Pak ho až do jara obsadí zimující netopýři. Flascharův důl je jedno ze stovek důlních děl rozesetých v oblasti Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku a součástí projektu Krajina břidlice. Najdete ho lze ve Veselském kopci u města Odry.

Fotogalerie
15 fotografií