Jaké podmínky horníci těžící břidlici dole v dole měli, může teď na vlastní kůži vyzkoušet kdokoli. Od 11. července se pro návštěvníky otevírá Flascharův důl z přelomu 19. a 20. století. Těžilo se tady do roku 1945.
Přípravy k otevření dolu trvaly celých pět let. „Na samotném dole se pracovalo zhruba dva roky,“ řekl bývalý horník Petr Strohalm (63).
Břidlici drží břidlice
K vidění je toho opravdu dost. „Vytěženými komorami prochází klenuté chodby, komíny a stavby, které tu ponechali předváleční horníci,“ přiblížil Lumír Moučka, který otevření dolu připravoval. Podzemí je na mnoha místech vyztuženo mohutnými zdmi přímo z břidlice.
Zpřístupněných je takřka 400 metrů chodeb ve dvou horizontálních štolách a nemusí to být konec. „Rádi bychom zpřístupnili další vrchní prostory, které jsou opravdu krásné,“ pokračoval Strohalm.
Odry zpřístupnily Flascharův důl, břidlici tu horníci dobývali už za Rakouska-Uherska. Michal Charbulák
Trocha adrenalinu
Návštěva dolu je lehkým adrenalinem pro všechny, kteří zrovna nemusí tmu, mokro či výšku. Ze spodního do vrchního „patra“ například musí návštěvníci vyšplhat vykutaným komínem, v němž je instalován dvacetimetrový žebřík.
„V dole je 100% vlhkost a stálá teplota 8 stupňů,“ popsal podmínky ve štolách Petr Strohalm.
V zimě jen pro netopýry
Důl mohou lidé navštívit do 1. listopadu. Pak ho až do jara obsadí zimující netopýři. Flascharův důl je jedno ze stovek důlních děl rozesetých v oblasti Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku a součástí projektu Krajina břidlice. Najdete ho lze ve Veselském kopci u města Odry.