„Mám pořád co na práci, i když už nemohu hrát. Něco píšu,“ řekl deníku Aha! herec, který před rokem a dvěma měsíci prohrál boj s rakovinou jícnu. „Vašek hrozně moc četl a celý život se tak vzdělával, bavilo ho to. A jak rád filosofoval,“ přiznal teď Aha! vinař Tomáš Vican, producent posledního Postráneckého filmu 3Bobule.

VIDEO: Zdeněk Maryška na pohřbu Václava Postráneckého: Znali jsme se 50 let!

Video
Video se připravuje ...

Zdeněk Maryška na pohřbu Václava Postráneckého: Znali jsme se 50 let! Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Rodina to vydá

Po hercově smrti se tedy nenašly jeho paměti, ale bezpočet jeho filosofických úvah o životě, jak by to či ono mělo nebo nemělo být. Postránecký toho prý sepsal tolik, že by to vydalo na pořádnou bichli. A i jeho rodina si uvědomila, že by nebylo vůbec špatné to vydat. Jak ale knihu uchopit?

Vlastní postřehy

Nakonec došli Postránečtí k závěru, že je nutné všechno si přečíst, vybrat z toho to nej a vybrané spisy potom dát okomentovat hercovým kolegům a kamarádům, kteří ho opravdu dobře znali. A ti k tomu pak mohou dodat ještě svoje postřehy.

Nebude sám

Prvním, kdo byl požádán o komentář, je podle informací Aha! Václavův kolega nejen z Národního divadla František Němec (76). Dalšími by měla být Jana Šulcová (73) a Pavel Nový (71), s nimiž si Postránecký zahrál v komedii století S tebou mě baví svět. A postupně by se hercovy úvahy měly dostat k dalším a dalším.

Láme rekordy

Václav Postránecký ještě stihl namluvit deset vět do filmu 3Bobule, který právě láme divácké rekordy v kinech. Za dva víkendy ho vidělo na 78 tisíc návštěvníků. „Musím splnit svůj poslední závazek a namluvit poselství vinaře Michalici. Snad mi to nemoc ještě dovolí,“ řekl Aha! herec jen pár týdnů před smrtí. Přání bylo splněno.

Fotogalerie
23 fotografií