Nápad vznikl na konci dubna, kdy prezident organizačního výboru Runczech Carlo Capalbo přemýšlel, co by se dalo pro běžeckou komunitu udělat v době přísných omezení pohybu kvůli epidemii nemoci covid-19. Celý projekt v úterý představil na tiskové konferenci spolu s Českým atletickým svazem.

Vzhledem k tomu, že letiště navštěvuje poměrně často, napadlo ho oslovit jeho vedení a nakonec se podařilo běh na ploše, kde běžně startují a přistávají letadla, zrealizovat. „Jsme rádi, že jsme našli způsob, jak znovu umožnit tisícům běžců zažít adrenalin a užít si akci na speciálním místě,“ řekl.

Místo do letadla na start

Závod by mohl přilákat až několik tisíc běžců. Celá akce je podle Carla Capalba vymyšlená tak, aby to byl opravdu nevšední zážitek. Na letišti si projdou vším, čím musí projít běžní cestující, takže to má tak trochu simulovat odlet na dovolenou, na kterou se mnoho lidí letos z obav z nákazy koronavirem spíše nevydá.

Český atletický svaz a organizace Runczech oznámili společný projekt Runway Run. Běžet se pude přímo na ranveji Letiště Václava Havla.
Autor: Czech News Center/Jan Zázvorka

Nejprve dorazí na check-in, kde akorát místo palubního lístku budou mít startovní číslo. Pak budou muset projít bezpečnostní kontrolou. Poté běžci nasednou do autobusu, který je ale místo do letadla odveze na startovní čáru.

Při západu slunce

V podstatě se účastníci vydají místo na dovolenou na závod. Celkem se poběží 5 závodů, na čtyři z nich se můžou registrovat běžci z celé ČR. Pro fajnšmekry je připraven již v sobotu 18. července tzv. Sunset Run, tedy 5 km běh za západu slunce. Startuje v 9 hodin a pořadatelé slibují působivý zážitek. „Zapadající slunce ještě podpoří pocit, že letíte na dovolenou,“ slibují a dodávají, že účastníci by se měli vybavit čelovkou.

Druhý pětikilometrový, tzv. „snídaňový“ závod startuje v neděli o půl deváté. Pak jsou už připraveny více odpočinkové tříkilometrové rodinné běhy. Celá akce v neděli vyvrcholí štafetovým během profesionálních sportovců. Budou spolu soupeřit dva týmy, které sestavily běžkyně Kristiina Mäky a Diana Mezuliánková. Poběží se na úsecích dvakrát tisíc a dvakrát 500 metrů a týmy jsou složené ze dvou mužů a dvou žen.

Bezpečnost se bude hlídat

Akci podpořil také Český atletický svaz, který podle slov jeho předsedy Libora Varhaníka dlouhodobě podporuje podobné aktivity, kdy se běhá i mimo klasické běžecké dráhy. Organizátoři však musí pečlivě sledovat veškerá nařízení vlády ohledně shromažďování lidí.  „Budeme se určitě snažit dodržovat doporučené počty lidí,“ řekl. Zatím nechce říkat, kolik to přesně bude, protože situace se do začátku akce ještě mohou změnit.  

Upozornil, že celá akce proběhne venku, takže by již neměly platit výraznější omezení týkající se pohybu lidí. „Myslím si, že to až takový problém nebude,“ dodal

Fotogalerie
27 fotografií