Developerská společnost Exafin podle návrhu zveřejněného na stránkách radnice plánuje vystavět jedenáctipatrový dům. Nadzemní část je rozdělena do dvou částí otočených proti sobě o 90 stupňů. Dům má stát na tzv. podnožích, kde by parkovala auta. Součástí jsou také dvě podzemní podlaží s garážemi.

Další parkovací místa mají vzniknout na povrchu u domu. Proti stavbě se postavili místní obyvatelé, kterým se nelíbí velikost domu a kácení vzrostlé zeleně.

Budova budí vášně - a přitom ještě nestojí

Podle opozičních zastupitelů společnost zahrnula do výpočtu tzv. koeficientu zastavěnosti dva městské pozemky o celkové rozloze asi 4 000 metrů čtverečních. Při stavbě domu musí stavitel vždy zachovat poměrnou část pozemku volnou. V případě, že by radnice souhlasila se zahrnutím svých pozemků, výpočet by vycházel z parcely o větším rozměru a dům by tak mohl být vyšší.

Opozice kritizovala také souhlas místostarosty Petra Neumanna (TOP 09 a Naše 15 s podporou STAN), který developerovi za radnici zaslal. Neschválila jej totiž rada. „Jak to, že rada není pohoršena krokem pana Neumanna? Situace je taková, že developer operuje se dvěma našimi pozemky. Městská část se proti tomu nikdy neohradila,” řekl opoziční zastupitel Marcel Pencák (Patnáctka náš domov).

Souhlas schází

Radní výtky odmítli. „Rada nikdy souhlas nedala a nikdo jiný to dělat nemůže. Jakýkoliv souhlas, o kterém se bavíme, není relevantní, jen rada mohla dát souhlas k započtení pozemků,“ řekl místostarosta Michal Fischer (nestr. za ODS). Rada se prý navíc vyslovila proti výstavbě. Vedení radnice sice schválilo námitku k výstavbě, podle Pencáka v ní ale nejsou zmíněny pozemky zahrnuté do výpočtu koeficientu zastavěnosti.

Návrh opozice nakonec nepodpořil dostatečný počet zastupitelů a nebyl schválen. Zastupitelka Lucie Prinzové (ODS) řekla, že návrh usnesení v předloženém dokumentu je nehlasovatelný.