Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tisíce lidí přišly o peníze! Hvězda instagramu si za ně koupila luxusní byt v Dubaji

Autor: ran - 
9. července 2020
10:50

Nigerijská hvězda instagramu Hushpuppi se pěknou řádku let snažil budit dojem, že je protřelý obchodník a svůj hýřivý život si zaslouží. Teď se zdá být jasné, že se tenhle milovník peněz k financím dostal obrovskými podvody. Oklamat měl až několik milionů lidí i firem! Okradení pocházejí zejména z USA a Velké Británie.  

Nigerijec Hushpuppi, pravým jménem Raymond Abbas, léta působil na sociálních sítích jako velký boháč. Dával na odiv svůj život v moři luxusu, když se na stovkách fotek nechal zvěčňovat v těch nejdražších automobilech, ve svém soukromém tryskáči a v nejpřepychovějších hotelech světa. Rád se předváděl se zbožím značek Gucci, Louis Vuitton nebo Versace. Fanoušci mu pro jeho zálibu v luxusních módních značkách přezdívali Gucci milionář. 

A těch, kdo dychtili po jeho nových fotkách, nebylo málo. Na instagramu Hushpuppiho sledovalo slušných 2,5 milionu lidí. Pro jejich pobavení vypouštěl velkomožné výroky typu „Miluju peníze... Druhou věc, kterou miluju, je vydělávání peněz“ nebo „Jsem vlastně docela skromnej chlapík, stačí mi vila, dvě jachty, páreček Lamborghini a pár věcí od Gucciho.“ 

Jak hloupý Honza ke štěstí přišel

Své fanoušky oslňoval svým dojemným příběhem. Jeho rodina v Nigerii prý byla tak chudá, že mu rodiče nemohli koupit ani boty. On pak pracoval jako obyčejný obchodník s obnošeným šatstvem. Zčistajasna se mu ale rozjela zázračná kariéra. Odstěhoval se do Dubaje a tam se prý věnoval práci developera.

FBI ale už nějakou dobu tušila, že se místo poctivé práce nejspíš živí něčím úplně jiným. A tak zářivá hvězda tohohle „skromného chlapíka“ nakonec zablikala a zhasla.

Vytáhli z lidí po mailu miliardy! 

Policie Abbase zadržela v červnu 2020 v Dubaji ve Spojených arabských emirátech v jeho honosném domě. Vtrhli k němu v noci, když spal, a našli u něj v přepočtu téměř miliardu korun v hotovosti!

Je obžalován z internetových podvodů. Měl ve spolupráci se svými kumpány, počítačovými hackery rozesílat podvodné e-maily a obelhat tak minimálně dva miliony osob i firem po celém světě, zejména v USA, ale i Velké Británii a jinde. V souvislosti s touto trestnou činností bylo zadrženo na jiných místech ještě 12 dalších osob.

Nabourávali se do počítačových systémů firem, odkud pak rozesílali falešné maily, v nichž žádali klienty, aby posílali peníze na nový bankovní účet. Jindy je zase nechali platit přes falešnou webovou stránku. Takhle si banda přišla v přepočtu i na 250 milionů korun týdně!

Okradení mnohdy nic netuší!

Podle právníka Steva Todda, který zastupuje některé Hushpuppim poškozené Brity žijící v emirátech, prý mnozí lidé zjišťují, že byli okradeni a že se asi něco děje, až když jim banka zamítla prodloužit platnost platební karty. To už je ale zpravidla na nápravu pozdě.

viho ( 9. července 2020 11:58 )

Problém je v tom, že tihle nigerjiští kingové mají dva životy. Jednak neviditelný život hackera, a pak ten viditelný na sociálních sítích, kde si vytváří své druhé já. Skutečně bohatí lidé, kteří se k penězům dostali poctivě, je ale takovým okatým způsobem nerozhazují. Tady ten king si prostě chtěl užít života, dokud ho nechytnout, aby měl pak ve vězení na co vzpomínat. Většina lidí stráví život v nudné práci a na stáří pak zjistí, že z toho života vlastně nic neměli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání