Na náplavce lze strávit v podstatě celý den. V sobotu po ránu je ideální navštívit farmářské trhy, které se za dobu své existence staly jedny z nejpopulárnějších, odpoledne se pak lze nechat nalákat na příjemnou procházku, a večer si tu lze užít drink a trochu kultury a romantiky. Oblast kolem řeky u Rašínova a Hořejšího nábřeží navíc prošla v předminulém a minulém roce rozsáhlou rekonstrukcí, která dala v prostorách nábřežních zdí vzniknout tzv. kobkám.

V kobkách jsou bary, galerie i dílna

Na Rašínově nábřeží se postupně otevřelo celkem šest kobek, v jedněch jsou restaurace, kavárny či galerie, v těch dalších třeba knihovna a bary. Dvě kobky pak slouží jako veřejné WC. Na každou kobku byl vypsán záměr, který určoval, zda by se v ní měla nacházet kavárna, bar nebo galerie. Smlouvy s nájemci uzavírá společnost Trade Centre Praha (TCP) na dobu neurčitou.

„Jsem rád, že se náplavky těší takové oblibě a že se podařilo vybrat zajímavou skladbu provozovatelů. Je tu k dostání dobré jídlo, k dispozici jsou zajímavé bary a návštěvníci mohou využít také různé vzdělávací a volnočasové aktivity. U řeky se dá příjemně strávit celý den, opravdu každý si tu přijde na své,“ řekl Jan Chabr, radní hlavního města pro správu majetku.

S různorodou skladbou provozovatelů má radní pravdu. Například kobku číslo šest vede Tiskárna na vzduchu, která zde otevřela zero waste bistro Lab. Navíc spolupracuje s lokálními dodavateli surovin a v jejich nabídce občerstvení se projevuje důraz kladený na minimalizaci odpadu.

Ožije i smíchovská strana

Na Hořejším nábřeží na smíchovské straně je otevřených dalších devět kobek s podobnou nabídkou služeb, Jedna je ale docela jiná. V Kobce č. 17 není ani bar nebo galerie, je tu komunitní centrum, které provozuje radnice Prahy 5. Prostor bude zasvěcen veřejným akcím, jako jsou výstavy, besedy nebo autorská čtení.

Video
Video se připravuje ...

V některých kobkách budou kavárny, v jiných galerie, jinde se objeví knihovna či veřejné toalety. David Zima

Kobku číslo 16 provozuje pod názvem DOK16 Městská knihovna v Praze. Nejde však o pobočku městské knihovny, jde o sousedskou dílnu. Každý komu doma chybí nářadí, nebo si jen chce vyzkoušet kutilství bude tato dílna otevřena. Kromě šroubováků a matiček tu ale budou k dostání i knihy. Ne sice tak, jak jsou Pražané zvyklí z městské knihovny, nabídka bude formou „čtenáři čtenářům“ nebo na principu knihobudek.

 „Hořejší nábřeží bylo dříve opomíjeno, což je dáno horší dostupností z centra města, ale i nižší intenzitou slunečního svitu na této straně řeky. S otevřením rekonstruovaného železničního mostu by se však mohla situace změnit,“ říká kurátor náplavek Petr Hozman.

Bezpečí a ekologie na prvním místě

Náplavky by neměly být jen místem zábavy a spotřeby. Město i jejich správce myslí i na ekologickou udržitelnost a bezpečnost návštěvníků. Po rekonstrukci technického zázemí kobek prostory už odpovídají hygienickým standardům současnosti. Oproti dřívějšku bude kladen také větší důraz na bezpečnost lidí shromažďujících se na náplavkách nebo na označení únikových východů.

„Strategie pro budoucí využití náplavek byla připravena především s ohledem na život Pražanů. Je mým cílem, aby v centru Prahy vznikla volnočasová zóna, kterou budou opakovaně navštěvovat občané všech věkových kategorií a rodiny s dětmi,“ uzavírá Jan Chabr.

Fotogalerie
66 fotografií