Během výluky bude metro na lince C fungovat pouze v úsecích Háje – Pražského povstání, a Letňany – Hlavní nádraží. V úseku Pražské povstání – Hlavní nádraží je zavedena náhradní autobusová doprava XC, která jezdí ve velmi krátkém intervalu, Pražané si na zastávce postojí maximálně 1-2 minuty. Zatímco v loňském roce výluka na „céčku“ způsobila přímo dopravní kolaps, letos vše probíhá v poklidu.

„Z hlediska informačního systému jsme nezaznamenali žádný problém. Informátoři poskytují informace, ale většina cestujících již o výluce věděla ze sdělovacích prostředků, takže nejsou překvapeni přerušením provozu metra na lince C,“ sdělila Blesku mluvčí DPP Aneta Řeháková. Její slova potvrzují i Pražané na facebookovém profilu DPP.

„Ráno 7.15-7.30. Jízda naprosto hladká, doba jízdy Pražské povstání – Hlavní nádraží trvala 10 minut. Na PP autobusy najížděly okamžitě po odjezdu předchozího, celou cestu jsme jeli v závěsu za předchozím. Na PP po cestě k busu pět panelů se šipkami,” pochválil dopravní podnik uživatel Pavel D.

588 pražců za 9 dní

„Práce začaly v sobotu 4. července a nyní jsme již za polovinou. To znamená, že máme vyměněno 294 kusů pražců z celkového počtu 588. Práce je to náročná, a tak na výměně pracuje ve dvou směnách 70 lidí. V pátek budou vyměněny všechny pražce, během víkendu provedeme montáž zabezpečovacího zařízení a dokončující práce včetně svařování kolejnic. Souběžně s výměnou pražců probíhá oprava hrany nástupiště ve stanici Muzeum C. Všechny práce pokračují podle plánu,“ ujistila Řeháková.

Dřevěné pražce se nacházejí pouze na nejstarším úseku linky C mezi Florencí a Kačerovem, který byl zprovozněn v roce 1974. V současné době probíhá výměna na prozatím vůbec nejdelším úseku. I přesto jsou pracovníci už za půlkou. Nové betonové pražce jsou trvanlivější a metro po nich jezdí tišeji.

Další výluka na podzim

Po dokončení letošních prázdninových prací bude na lince C vyměněno celkem 6 140 betonových pražců, tj. zhruba třetina z celkového počtu. DPP musí v následujících letech vyměnit ještě více než 13 tisíc pražců. Další výměnu na lince C plánuje na prodloužený víkend na konci letošního září, a to v úseku Pražského povstání – Kačerov. Práce potrvají 3 dny, DPP je zahájí v sobotu 26. září a ukončí v pondělí 28. září 2020 v pozdních nočních hodinách.

Fotogalerie
14 fotografií