Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ložisko koronaviru na Vysočině a Zaorálek v karanténě: Lidé znovu nasadili roušky

Aktualizováno -
7. července 2020
16:20
Autor: ČTK, kso - 
7. července 2020
16:10

Hygienici potvrdili ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku 13 dalších onemocnění covidem-19. Kvůli prvnímu nakaženému se testovalo asi 30 lidí, 19 z nich bylo z obce, další byli ti, kteří se s nemocným setkali v nemocniční čekárně. Nákaza se potvrdila jen u obyvatel obce. Podle Jiřího Kose, ředitele sekce ochrany a podpory veřejného zdraví krajské hygienické stanice, čekají obec další omezení, ale ne celoplošné uzavření.

„Uzavírat obci nebudeme, ale dílčí opatření, která se budou týkat organizace prodejny, poštovního a obecního úřadu i hospody, kde se ve velkém vaří strava, budou předmětem našeho rozhodnutí, které dostanou zítra (ve středu),“ řekl Kos.

Podle starostky Martiny Lisové zůstane v obci s asi 630 obyvateli povinnost nosit roušky. Otevřené budou obchody s potravinami. Dovnitř budou moci najednou jen dva lidé, přednost bude mít platba kartou. Kulturní dům s restaurací bude používat jen výdejní okénko. Další hostinec zůstane zavřený stejně jako pekárna. Omezeně bude fungovat obecní úřad. K lékařům se bude nutné objednat předem, čekárny budou zavřené. V provozu naopak zůstane družina a mateřská škola.

„Každé dítě bude procházet ranním filtrem, jestli nemá teplotu, případně nekašle nebo nemá rýmu, učitelky budou muset mít roušku,“ řekla Lisová. Čeká ji také jednání s dopravci. „Půjde o to, za jakých podmínek budou přepravovat naše občany, zda třeba vyblokují v autobuse nějakou část, která pro ně bude určená,“ řekla Lisová.

První pozitivní případ nákazy v obci testy potvrdily 3. července. Hygienici následně vyhledali 35 kontaktů nemocného. Řekla to na dnešní tiskové konferenci hlavní hygienička Jarmila Rážová. Znovu byla zavedena povinnost nosit roušky a dodržovat rozestupy, uzavřela se knihovna i obecní úřad nebo hostinec. Obchody zůstaly otevřené.

Hlavní hygienička v úterý také na tiskové konferenci uvedla, že se v městysi konala veřejná akce otevření muzea, na které přijeli lidé i odjinud. Otevření expozice věnované válečnému letectví se konalo 1. července. Podle starostky Martiny Lisové se ho neúčastnil ani nakažený, ani nikdo z testovaných. Uvedla to na webu obce.

V kontaktu s jedním z nakažených byl i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Kvůli své návštěvě Větrného Jeníkova je nyní v karanténě. „Byl jsem prý vytrasován jako někdo, kdo 26. června strávil ve Větrném Jeníkově delší čas ve společnosti člověka, který je nakažen koronavirem COVID-19,“ napsal ministr na facebook s tím, že se nechal testovat a že je test negativní.

Chtěl se vrátit do práce, avšak svoji situaci dále popsal v dalším příspěvku. „Volala mi hlavní hygienička ČR J. Rážová, která si ještě situaci ve Větrném Jeníkově ověřovala u krajské hygieny a doporučila mi, abych zůstal ještě čtyři dny doma a byla tak dodržena čtrnáctidenní karanténa kvůli inkubační době covid-19,“ uvedl.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa