Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Totální karanténa pro pětimilionové město: „Máme hlad,“ bědují obyvatelé Melbourne

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. července 2020
11:27

Kvůli rostoucímu počtu případů covidu-19 se Austrálie rozhodla obnovit karanténní opatření pro druhé největší město v zemi, pětimiliónové Melbourne. Ve městě začne platit omezení pohybu pro obyvatele od půlnoci z dneška na středu (16:00 SELČ) a potrvá nejméně šest týdnů, informoval premiér australského státu Victoria Daniel Andrews. V některých částech města ale už byla „totální“ karanténa vyhlášena, jedná se konkrétně o 10 bytových budov ve čtvrtích Flemington a Severní Melbourne. Rezidenti v podstatě „nesmí na krok“, takhle přísná opatření pro ně budou platit celý týden. Mnozí z nich se ocitli bez jídla a dalších nezbytností. Tamní bytovky se staly semeništěm nákazy, potvrdilo se zde více než 50 případů koronaviru, uvedl list Daily Mail.

V extrémně přísné karanténě jsou od soboty 5. července asi 3 tisíce lidí, ocitly se v ní i matka s dcerou Debbie a Ivy (83) Harrisonovy, které jsou zvyklé si denně chodit pro čerstvé potraviny. Není tedy divu, že ženy po několika dnech v karanténě propadly panice a hysterii. Policisté dohlížející na dodržování restrikcí dvojici přinesli rozpékací rolky s párkem. „Umřeme hlady,“ bědují ženy.

Koronavirus v Austrálii, tisíce lidí z melbournských bytovek skončily v karanténě (7.07.2020). Koronavirus v Austrálii, tisíce lidí z melbournských bytovek skončily v karanténě (7.07.2020). | ČTK/AP/Andy Brownbill

Lidé byli na novou karanténu nepřipravení

Bytovky byly uzavřeny v souvislosti s nárůstem případů koronaviru, který způsobuje nemoc covid-19. Z neděle na pondělí vzrostl počet nakažených z 27 na 53. Obyvatelé obecních bytů ale nečekali, že je vláda z hodiny na hodinu „uvězní“ v jejich domovech, téměř nikdo na tuto situaci nebyl připraven. Regionální vláda ve spolupráci s charitou FareShare se snaží o tisíce lidí postarat, druhý den přísné karantény rozdistribuovali 6 tisíc jídel, tisíc potravinových balíčků, 250 balíčků s hygienickými prostředky a napekli 4500 zákusků.

Harrisonovy z toho ale nic neviděly, ženy poslední dva dny strávily na balíčku čtyř rolek s párkem. „Došla nám zelenina, ovoce, maso i toaletní papír,“ pláče Harrisonová, která se stará o svoji matku. Rozpékací rolky byly prvním jídlem, které od vyhlášení karantény dostaly, dorazily k nim v pondělí, přestože karanténa byla vyhlášená už v sobotu. „Ani se jich nedotkneme, půjdou rovnou do koše,“ sdělila tisku Harrisonová.

Harrisonová: Tohle nepamatuji

Ženy se pokusily jít na nákup, pod dohledem policie se ale musely vrátit domů. „Za svých 83 let jsem nikdy nic podobného nezažila. Chci, aby se všechno vrátilo, jak to bylo,“ okomentovala Ivy Harrisonová, žena se obává zvláště o svá vnoučata a pravnoučata. Nejsou jediné, kdo je nespokojený.

Rezidentovi Omarovi rovněž vadí nedostatek informací od úřadů, k otázce potravin uvedl, že dostal krabici cereálií, ale žádné mléko. „Lidi tady umřou hlady, těhotné ženy obcházejí byty a ptají se na mléko,“ vysvětlil Omar. „Nemáme žádné informace,“ to potvrdil i jeden z jeho sousedů, Brian. „Nikdo s námi nemluvil, nic nevíme,“ řekl reportérům deníků The Sydney Morning Herald.

První jídlo po 3 dnech

„Dávají na chodby balíčky mražených jídel, které tam rychle rozmrznou a zkazí se. Já to jíst nemůžu, protože jsem na bezlepkové dietě, ale nemůžou to jíst ani ostatní, protože se to zkazilo,“ vypověděl Brian. „Zavření jsme od soboty, první potraviny a další nezbytnosti nám dodali v pondělí večer,“ dodal Vas Crabb ze sousední bytovky.

Právě v pondělí supermarketový řetězec Coles daroval balíčky trvanlivých potravin jako těstoviny, ovesné vločky, rýže, polévky, mléko nebo konzervovaná zelenina. V dovozených zásobách nechyběl ani toaletní papír. „Je to úleva, že přivezli něco pořádného. Panuje tu šílená nejistota,“ reagoval Crabb.

V Severním Melbourne žije početná somálská komunita, také její členy zastihla karanténa bytovek. „Ve dvě ráno v pondělí nám nechali koláč za dveřmi bez toho, aby nás na jídlo upozornili,“ postěžoval si vůdce komunity Ahmed Diní, doplnil, že policisté hlídkují nejen před budovami, ale také na jejich chodbách.

Muslimové dostali vepřové

Abdírahmán Ibrahím ocenil, že jim přinesli alespoň litr mléka a sunar pro jejich dítě, přestože jiné potraviny zatím nedostali. Mnoho rezidentů sdílelo své trápení na sociálních sítích, muslimské rodiny překvapilo, že dostaly hotová jídla s vepřovým masem, jehož konzumaci jim islám zakazuje. Omyl zaznamenala i ředitelka sociálních služeb pro stát Victoria Emma Kingová, která se za nedopatření omluvila.

„Musíme komunikovat přímo s rezidenty, abychom věděli, co potřebují, a to včetně jídla, které je přijatelné pro jejich kulturu a vyznání. Předpřipravená jídla a jejich distribuce nešla bohužel přes nás,“ uvedla Kingová a vysvětlila, že mohlo dojít k nedorozumění i kvůli informačním letákům, které místní dostali.

Koronavirus v australském Melbourne, (07.07.2020). Koronavirus v australském Melbourne, (07.07.2020). | Reuters

Kingová podotkla, že se úřady chtěly vyhnout termínu karanténa, a proto využily spojení „detenční pokyn“, což může být zavádějící. „Hledal se jiný název, protože karanténa je obvykle na 2 týdny, tato izolace ale bude trvat 5 až 7 dní,“ dodala.

Problém s roznášením jídla

Do přípravy jídel se zapojila také tamní mešita nebo sikhská komunita, distribuce se osobně účastní premiér Andrews. Do mešity od soboty přicházejí stovky lidí, kteří se rozhodli pomoct rezidentům bytovek a přinášejí trvanlivé potraviny a další produkty. „Přicházejí sem příbuzní lidí z uzavřených budov s tím, že lidé tam stále nemají mléko nebo olej. Tamní rezidenti na svých sociálních sítích sdílí, že hladovějí, jejich známí sem nosí jídlo a my děláme, co můžeme, abychom jim to dodali,“ vysvětlil Nur Šaníno, který organizuje dobrovolníky.

Policejní prezident Wayne Gatt poznamenal, že zatím je distribuce jídla velmi improvizovaná, podle něj by jídlo a potravinové balíčky měli roznášet dobrovolníci, pracovníci charit a sociální služeb a ne policisté. „Rozumím, proč jsou lidé frustrovaní. Máme tu tisíce jídel, které někdo musí roznést, a my nevíme kdo,“ pronesl Gatt.

Do karantény se vrátí celé Melbourne

Regionální vláda v čele Andrewsem se domnívá, že lidé z bytovek se z přísné karantény dostanou do konce toho týdne. Tím to ale pro Melbourne nekončí, město se vrací do „klasické“ karantény. „Počet případů nákazy přibývá neudržitelně rychlým tempem,“ řekl Andrews na tiskové konferenci. Nejlidnatější australský stát Victoria zaznamenal v pondělí 191 nových případů nákazy, což je nejvíce od začátku pandemie. I pondělní nárůst o 127 nových případů byl rekordní.

Počínaje středou mají obyvatelé zůstat v místě svého bydliště, což znamená, že nemají odjíždět na víkendové domy či chaty. K opuštění hranic uzavřené metropolitní oblasti opravňují jen tři důvody - nákup potravin či dalších nezbytností, vyhledání lékařské péče nebo opatrování blízké osoby, a práce nebo studium, pokud není možné je provádět z domova, upřesnil Andrews.

Znovu se také zpřísňují pravidla pro podniky. Restaurace a kavárny se musí vrátit výhradně k poskytování jídla a nápojů s sebou. Zavřít musí všechny salóny krásy a další služby, stejně jako zábavní a kulturní střediska. A obnovený zákaz bude platit i pro společné sportování.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa